7 mulige årsager til at du tvivler på dit studie lige nu
7 mulige årsager til at du tvivler på dit studie lige nu
Tænker du – ’Jeg tvivler på om jeg har valgt rigtigt på studiet’, ’Jeg kan slet ikke finde motivationen til mit studie igen’ eller ’Jeg tvivler på om jeg kan gennemføre mit studie’ – ’Hvad gør jeg’?
Af stressrådgiver og coach Tine Persson
3 typiske ”Jeg tvivler på mit studie-mails”
Ofte er indledningen på de mails vi får fra studerende som ovenstående, udsagt om tvivl på og om studiet.
De studerende henvender sig for at afklare, hvorfor de tvivler så meget lige nu.
Sådan har studerende der tvivler på deres studie det.
Allerførst – det er normalt at tage en 3-5 årig uddannelse og på et tidspunkt tvivle på om det her er noget for dig. Der er masser af dagligdag og fagene er måske ikke superspændende altid. Men det er normalt.
Symptomer på at du tvivler for meget på dit studie og derfor skal reagere:
- Tristhed og opgivenhed over flere uger
- Du oplever stresssymptomer som søvnløshed, træthed, irritation, ondt i maven, græder ofte og trækker dig socialt
- Du kan ikke mærke eller huske, hvorfor du har valgt dit studie
Har du det for skidt, skal du finde årsagen
Du må ikke normalisere at have nogle af ovenstående symptomer og tænke: Det er nok meget normalt at være trist i perioder af studiet, at man sover dårligt hver 2. dag eller trækker sig mere og mere socialt.
Du må ikke vende dig til at mistrives
9 ud af 10 studerende skal blive på studiet
Når vi sidder på klinikken med en trist, træt og demotiveret studerende, leder vi, som det første, efter årsager. Vores erfaring er at 9 ud af 10 studerende er på det rigtige studie.
Din tvivl skyldes ofte noget helt andet
Men tvivlen om studievalg skyldes oftest andre faktorer, som den studerende ikke har tænkt som afgørende for om studiet er det rigtige eller ej.
De 7 årsager til at du tvivler på studiet
1) Lavt selvværd og lav tro på dig selv
2) Du er kommet for dårligt fra start på studiet, så alt føles tungt det meste af tiden
3) Du ved ikke 100 %, hvad du kan bruge uddannelsen til
4) Du føler dig ikke som en traditionel ”læge”, ”jurist”, ”mekaniker” eller ”sygeplejerske”
5) Du føler dig anderledes på studiet og kulturen passer ikke 100 % til dig
6) Dine høje forventninger til dig selv, kvæler motivationen og giver dig stress
7) Du støttes ikke i, at det er det rigtige valg af din familie
Brug for hjælp nu? Læs her hvem vi er og (hvem passer bedst til dig?
Mulige forklaringer til, hvorfor du tvivler på studiet
1) Er dit selvværd og selvtillid lav, er du tidligere blevet mobbet eller har du haft dårlige oplevelser i skolen, vil du din lyst og selvbillede ikke være stærkt nok til at du har troen på dig selv.
Du skal have styrket dit selvværd og finde ud af hvorfor du præcist skal blive på uddannelsen.
2) Fik du aldrig den gode studieteknik, fik et chok over niveauet eller dumpede de første to eksamener, vil vores råd være at du re-booter dig selv. At du skaber en version 2.0 af dig selv, hvor du får greb om det gode studieliv.
3) Har du svært ved at se, hvad du kan bruge uddannelsen til og er dine tanker mere på fremtiden og hvad der skal ske med dig, så vil nærværet og motivationen dale. Du skal igen have fokus på, hvad det er du lærer lige nu og måske gå på opdagelse i de muligheder uddannelsen giver.
4) Måske har du skæve tanker om uddannelsen, er særlig iderig eller kan bare ikke se dig selv på f.eks. en hospitalsgang som læge eller i klinikken som fysioterapeut. Så skal du have hjælp til at perspektivere mulighederne, så motivationen stiger og smilet kommer igen.
5) Ofte hører vi at den studerende ikke har så store rundsave på albuerne som de andre studerende har, eller de har svært ved at hype al den materielle luksus deres uddannelse indebærer og dermed lønniveauet den kan give, at de tvivler på om de skal fortsætte. Her sætter vi fokus på hvad din stil er og lærer dig at være tro mod dig selv.
6) Du kan have så høje forventninger til dig selv, at du knækker i arbejdet på at gøre det perfekt og godt nok. Alle der har og får succes, er også gode til at kende deres begrænsninger, kende deres restitution og tillade at slappe lidt af. Måske du skal lære at der er flere veje til at blive en ambitiøs studerende.
7) Synes en af dine forældre at dit uddannelsesvalg er dumt eller det forkerte, vil tvivlen ligeså stille vokse. Støttes vi ikke i de valg, vi tager, kan det være for hårdt at holde kommentarer og usagte ting væk, mens du læser dybt i bøgerne. Måske skal en forventningsafstemning til, før du genvinder lysten og roen igen.
Vi har mange års erfaring med studerende der er i tvivl og har lav motivation
Hvert år hjælper vi mange studerende med at finde det rette fokus og få lysten tilbage til studiet.
Gennem samtalerne finder vi årsagerne, laver nye planer og forandrer flere ting mentalt og konkret sammen med den studerende.
Vi kan også hjælpe dig, så du træffer den bedste beslutning
Stressrådgiver og Coach Tine Persson er det perfekte match til dig, der tvivler på studiet, er lidt for trist og har brug for at finde kompasretningen på dit liv.
Skriv til Tine på tine@spine.dk og hør hvad hun kan gøre for og sammen med dig.