9 fokuspunkter der øger din glæde for træning under en depression
Forskning viser, at personer med let til moderat depression kan med hjælp fra motion reducere symptomerne på depression: Motion kan altså være en del af behandlingen.
Skrevet af Thomas Pape, psykosomatisk fysioterapeut og stressrådgiver
Med denne guide til træning kan du mindske dine depressive symptomer og øge dit energiniveau.
Hvordan skal en person med en depression træne og bevæge sig?
Den gode nyhed er, at det nu er bevist, at fysisk træning har en positiv effekt på depression, men det efterlader den depressive med spørgsmålet:
”Hvordan kommer jeg i gang med at motionere, og hvordan skal jeg gøre”.
Den første fejl mange gør, er at fokusere på motionen som det første.
MEN – det allerførste du skal fokusere på er din motivation, tro og selvtillid. Så er du godt i gang med at træne.
1. trin: Din motivation skal trænes først
Når du tager i dørhåndtaget efter endt træning, skal du tænke: ”Det her var ikke så hårdt endda, det kunne jeg godt finde på at gøre igen”. Det er første skridt til at implementere motion ind i en depressionsbehandling, at du får positive oplevelser fra start. Ingen motivation – ingen træning.
Så drop tankerne, om det nu også gav noget, om det var hårdt nok, om du var lang tid nok afsted, og om du svedte nok.
Første step er at få dig ud af døren, at gå første tur, at løbe 500 meter eller cykle 1 kilometer. I denne fase er mængden af træning underordnet. Det handler kun om de antal gange, du kommer ud af døre og får dig rørt og bevæget.
2. trin: Styrk din tro på at kunne bevæge dig og træne
Self-efficacy kan oversættes til ”Troen på egne evner til at kunne gennemføre en given opgave.” Det betyder på dansk, at du kan træne din tro på lige fod, som når du laver fysisk træning. Self-efficacy er nøglen til at skabe ejerskab, stolthed og videre tro på, at du godt kan være fysisk aktiv trods en depression. At der er håb, og at du gør det godt nok.
Du kan træne og styrke dine tro ved f.eks. at læse om, hvordan man træner fra scratch, hvordan træningsprogrammer udarbejdes, se videoer på nettet om motivation og træning, læse om andres erfaringer med motion og depression. Samlet set vil det have en positiv indvirkning på din egen tro på dig selv.
3. trin: Få målsætningen helt ned i ankelhøjde
“Det batter jo ikke noget at gå i 5 minutter, jeg bør nok løbe 5 kilometer, før det giver noget, jeg skal have træningstøj på, ellers er det ikke rigtig træning”. Alle udsagn er fra klienter med depression. Når de endelig skal slæbe sig ud over dørtrinnet, kommer kravene, ambitionerne og tankerne om, hvad andre tænker snigende, og risikoen for, at du springer over træningen bliver stor.
Du skal tillade dig selv at starte helt fra nul, at du ikke ved, om du kun orker at gå i 2 minutter, men måske går du videre, når du først er kommet i gang. Men tillad, at du måske første gang kun går ned for enden af vejen, at du går eller løber den ”lille tur”. Baren for målsætningen skal være så lav, at du nærmest kan gå hen over den, så du, nærmest uanset hvad, er sikret en succesoplevelse.
4. trin: Sådan kommer du ud af døren første gang
Hånden på hjertet. Alle kender følelsen af at have lyst til træning, men man gider bare ikke tage skoene på og komme afsted. Man havner i sofaen igen, og bliver endnu mere træt af sig selv sidst på dagen, fordi man ikke kom afsted. Projekt: At komme ud af døren Du skal dele hele fasen ”At komme ud af døren” op i mikro bidder. Første bid – Kan du tage sko på? Tjek. Kan du tage jakken på? Tjek. Kan du finde din husnøgler? Tjek. Har du måske en vandflaske med? Tjek. Kan du åbne døren? Tjek. Kan du tage 5 skridt udenfor? Tjek. Kan du gå 100 meter ned af gaden? Tjek osv.
Det kan lyde meget underligt for nogle ,at man må tænke sådan for overhovedet at komme ud af døren, for at gå en tur eller for at løbe. Men sådan er det bare for nogle, og det er helt normalt. Der er tusindevis af mennesker med depression, der har mentale kampe i hovedet hver dag, før de overhovedet kommer ud af døren. Så del projektet ”Kom ud af døren” op i mange små delmål.
5. trin: Så hårdt skal en person med depression træne
Husk på, at det primært handler om i starten, at du kommer mere ud af døren, end du plejer, så hvor langt eller hårdt du træner, er i og for sig ligegyldigt i starten. Det er ikke svært at træne hårdt en uge, det er svært at gide at træne kontinuerligt 3 gang om ugen resten af sit liv. Rådet vil være, at du skal have en intensitet, så du kan tale i hele sætninger uden at blive stakåndet.
En tommelfingerregel om korrekt roligt tempo er:
Du skal kunne tale, men ikke synge.
Studier med træning til personer med depression viser, at sårbarheden er stor i starten, og træner du for hårdt, kan man psykisk gå ned halvvejs i træningen, blive ked af det, og så er det skidt, hvis du står ude i en skov og mangler 2 kilometer hjem.
6. trin: Intervaller er ikke kun for sportsfolk
Nogle tror, at intervaltræning er for sportsfolk og noget med ”tungen ud af halsen-træning”.
Det er ikke korrekt. Intervaltræning handler om, at man har delt en samlet distance op i mindre bidder. Du kan træne både hårde intervaller, men du kan også gå intervaller.
Eksempler på intervaller, når du skal være fysisk aktiv
- Gå roligt i 2 minutter og stå stille i 30 sekunder. Gentag dette 3-10 gange 2) Løb roligt i 3 minutter og gå i 1 minut. Gentag dette 2-6 gange
- Gå roligt i 2 minutter og gå lidt hurtigere i 1 minut. Gentag dette 3-8 gange.
- 4) Løb i 5 minutter og gå 2 minutter. Gentag dette 2-4 gange.
- 5) Gå 10 minutter og nyd udsigten på en bænk i 10 minutter og gå i 10 minutter.
Det er kun fantasien, der sætter grænsen for forskellige typer af intervaller. Begrundelsen for at bruge intervaller handler om, at du kan yde fysisk mere, og du mentalt kan overkomme hele distancen eller tiden, hvis du deler træningen op i intervaller.
7. trin: Hvor tit skal du træne og bevæge dig?
”Nu er jeg i gang, så jeg vil gerne træne hver dag”. Sådanne udtalelser har man ofte hører fra depressive, som har fået taget livtag med at komme ud af døren, gå eller løbe en tur. Men tænk lige: Du har ikke orket at komme du af døren i måske 2-10 måneder, og nu vil du træne hver dag. Hvor stor er risikoen lige for, at du kommer til at overgøre projektet og dropper det igen efter 1-2 uger.
Erfaringer viser, at den er ret stor. Så fysisk træning ca. 3 gange om ugen er tilrådeligt, og studier viser, at den fysiske træning vil have positiv indvirkning på hjernens hukommelsescenter samt reduktion af depressionens symptomer.
Bevæg dig måske 2-3 gange om ugen i alt fra 10 minutter til 45-60 minutter. Men byg det nu stille og roligt op. Det er nemt at give den gas i starten. Det er sværere at have lyst til at gøre det igen og igen uge efter uge. Så gør det LET og RART for dig selv.
8. trin: 4 ting du kan bruge for holde motivationen
Det er primært din motivation du skal arbejde med, når du begynder at træne, for der kommer masser af dage med dårligt vejr, dårlige undskyldninger, dårlig søvn og mange andre ting, der kan hindre, at du ikke kommer afsted.
1) Find en træningsmakker
Det er bare altid nemmere at træne, hvis man har en aftale med en anden. Du er for det første ikke alene om at træne, og det er aldrig rart at være den, der aflyser, fordi du synes, det regner eller blæser for meget. Så find en træningsmakker, der kan trække dig med, når det er tungt, og du ikke orker at komme afsted.
2) Lav en træningsdagbog
Vi har tendens til at glemme, hvor ofte vi træner, så hvis du har en træningsdagbog, kan du altid bladre tilbage og se, hvad du har udrettet den sidste måned. Måske er det slet ikke så skidt, som du selv fornemmer. Måske har du været afsted i snit 2-3 gange om ugen. Så skriv ned, hvad du laver.
3) Find en gadget der motiverer dig
Har du en smarthphone, findes der masser af apps som kan styrke din motivation. F.eks. kan appen ”Endomondo” måle dine ruter, uanset hvor du er, du kan se gennemsnitsfart, samlet distance og gemme dine resultater. Det er din virtuelle træningsdagbog.
4) Hør musik, når du træner
En engelsk idrætspsykolog har undersøgt effekten af musik til træning. Du kan øge din præstationsevne med 5-8 procent, når du hører musik, mens du træner. I denne sammenhæng kan musikken måske være med til at distrahere dine negative tanker, mens du træner eller øge din lyst til lidt mere.
9. trin: Husk at rose og fejre dig selv
Her til sidst er det sidste råd:
Husk nu at rose dig selv for alle de gange, du kommer afsted.
Det er vigtigt at arbejde med stolthed, og du kan med fordel sidde i 2 minutter, når du kommer hjem fra en gåtur eller løbetur, drikke et glas vand og være stolt over, hvad du lige har gjort. Det aktivere dit belønningscenter i hjernen, når du roser dig selv. Det giver et mentalt dopamin-bad, som du vil opleve som opløftet hed, glæde og afslappethed.
Samlet set handler træning til personer med depression meget lidt om den fysiske træning. Det handler i første omgang om planlægning, indsigt i motivationsteori og så en struktureret planlægning – gerne med andre, hvor der er plads til justeringer og ændringer.
Skal vi også hjælpe dig?
Vi hjælper dig igennem stress, depression eller angst og lige nu kan du skrive til Tine Persson på tine@spine.dk og høre hvordan vi også kan hjælpe dig. Det er gratis at skrive og vi beskriver hvad vi evt. kan gøre for dig.