Tag kontrol over autopiloten
Tag kontrol over autopiloten
Sove længe, bade med ungerne, læse en bog, gå lange ture. Forhåbentlig har du nydt din sommerferie og fået koblet godt af og ladet arbejde være arbejde. Denne artikel stiller skarpt på, hvordan du undgår at trykke på autopilot den første hverdag efter ferien. Det er tid til at se på om du skal lave bare én ting om i efteråret, så din daglige trivsel bliver så stor som mulig
Det er igen tid til at smøre madpakker og pakke tasker til næste dag på arbejde og skole. Men er det nødvendigt at gøre det på samme måde efter sommerferien, hvis der er områder i din dagligdag, hvor du irriteres eller føler at du drænes for energi?
Og lad det være sagt med det samme, de gode ting dumper sjældent ned i vores turban. Så derfor får du her hjælp til at ændre på de ting, som dræner dig i hverdagen.
Her er din første øvelse til mere tid og energi
Tag en kalender, og skriv så, for en hel uge, mandag til søndag, alle de aktiviteter du har for hele ugen. F.eks. står op, spiser morgenmad, ser morgen tv, går på arbejde, løber en tur, henter børn osv. Men alle de ting du gør fra morgen til aften på en typisk normal uge.
Næste opgave – sig goddag til det du ikke vidste der drænede dig
Når det er gjort, markerer du på uge skemaet de ting, der løfter dit humør og giver dig energi, som ”NÆRER” dig, disse markeres med et N. De ting som sænker dit humør, dræner dig for energi og nedsætter din evne til at være nærværende i nuet, de ting markeres med et T for ”TÆRENDE”.
Puha – sidste opgave – sig endegyldigt farvel til de dårlige aktiviteter!
Flere af mine kursister og klienter får nogle gange en overraskelse over, hvor mange T’er de har i deres liv og hvor få N’er der fylder på en uge. Måske er det derfor, at mange danskere hungrer efter sommerferie allerede i februar?
Med udgangspunkt i det, du har skrevet, er du nu klar til at svare på et par spørgsmål, som vil lede dig i retning af, hvad du burde eller ønsker at ændre.
- Hvilke aktiviteter er overpræsenterede eller underpræsenterede?
- Hvor meget tid bruger du på aktiviteter, der forbedrer dit humør?
- Hvilke aktiviteter er forbundet med en ”sur” pligt?
- Er der i løbet af dagen/ugen en rimelig balance imellem forpligtelser og fornøjelser?
Hvis du kan tåle mosten, så går vi i gang med at give dig enkelte råd til at få mere energi
Det er aldrig sjovt eller rart at få sat et reelt spejl op af sin egen virkelighed. For nogle er det næsten nemmere at leve i tryg uvidenhed. Men du skal have det bedste, og derfor går vi i gang med at se på, hvordan du kan ændre det, der dræner dig.
Nærende aktiviteter:
Hvordan kan jeg ændre på nogle ting, så jeg får implementeret flere nærende aktiviteter i min hverdag (f.eks. tid til at sidde i 10 minutter i ro og fred, få løbet i 20 minutter eller lavet den sunde mad, som gør dig glad)?
Tillægsspørgsmål:
Hvordan kan jeg lære at blive mere opmærksom på de nærende aktiviteter?
Tærende aktiviteter:
Hvordan kan jeg bedst minimere disse aktiviteter? (er det f.eks. muligt at finde penge til en rengøringshjælp, hvis alle i huset hader at gøre rent eller er børnene store nok til snart at smøre deres egne madpakker?)
Tillægsspørgsmål:
Hvordan kan jeg lære at blive mere opmærksom på de tærende aktiviteter?
Jeg troede jeg var færdig med øvelsen nu?
Vi er næsten i mål, nu har du fået bevidsthed og skabt overblik over de ting der nærer og tærer dig. Hvis der er brug for ændringer, skal du nu forsøge at lave en konkret handleplan.
Men jeg hjælper dig på vej, så her er formlen på at lykkes. Og tro mig, hvis du bruger formlen helt slavist, så lover jeg at du kan ænder de ting du ønsker.
Formlen på at lykkes med dine forandringer
- Beslut, hvad du vil
- Begynd at handle
- Bemærk hvad der virker og hvad der ikke virker
- Lav om på din indfaldsvinkel, indtil du opnår hvad du ønsker
Lige inden jeg slipper dig helt
Du ved det måske ikke, men du har lige undergået en større mental proces, for uanset om du har kastet al din energi ind i opgaven, eller om du kun tænkt over det, mens du skimmede artiklen igennem, så giver spørgsmål altid anledning til refleksion. Netop denne refleksion er det første og måske afgørende skridt mod en positiv forandring.
- Hvad gjordet det ved dig at lave opgaven?
- Hvad blev du opmærksom på gennem opgaven?
- Hvordan mærker du at dine aktiviteter er nærende eller tærende?
- Har du oplevet, at noget der var nærende, blev tærende?
Jeg håber denne lille artikel, har skærpet din bevidsthed på aktiviteter der NÆRER og TÆRER dig. Nu skal du vælge stille og roligt ud i, hvad du vil ændre og hvad du er glad for.
Rigtig god fornøjelse!
Charlotte Christensen
Tak for en rigtig god øvelse. Den vil jeg sikkert have brug for at hive frem af værktøjskassen jævnligt, for min autopilot er vildt anmasende.
Ville gerne dele artiklen på Twitter, Google+ og lignende – og kunne derfor godt ønske mig nogle “knapper” ved artiklen, som kunne gøre det nemt for mig :o)
Thomas Pape
Hej Charlotte,
Tak for din kommentar, og ønsket om flere “sociale medie knapper”, vi er i gang med en større “ombygning af siden, og her kommer der også flere muligheder for at dele vores materiale.
Held og lykke med at slå din autopilot fra.
Hilsen
Thomas Pape