Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!
studieteknikker

4 suveræne studieteknikker, der optimerer din studietid og indlæring

Kæmper du med at finde en studieteknik, der virker for dig? Disse suveræne 4 studieteknikker bruges af alle de studerende, vi hjælper hver uge.

Du vil huske bedre, have bedre overblik, og du vil få mere selvtillid til hver eksamen. For du har effektivitet lært det, du skal kunne.

Af stressrådgiver og studiecoach Tine Persson.

Hver studerende – hver sin studieteknik

Alle studerende har deres egne studieteknikker, og der findes ikke én og kun én rigtig måde at studere på. Og selvom din læsemakker måske gør det lige modsatte, så er der ikke noget rigtig og forkert.

Det vil sige, at det i høj grad handler om, at du som studerende skal finde din egen måde at studere på.

Derfor er det væsentlig at være bevidst om, hvordan du studerer bedst. For på den måde kan du også optimere og udnytte din studietid, bedst muligt.

Test dine studievaner lige her

”Hvorfor får alle studerende ikke det her at vide, når de starter på uddannelsen?”
(Mikkel, Jurastuderende, 2. Semester, Aarhus Universitet)

Studieteknik bliver ikke serveret på et sølvfad

I bund og grund stammer det nok fra devisen om, at dét at være studerende på en videregående uddannelse er en læringsproces, hvor man som studerende hen ad vejen finder frem til ens egne meningsfulde strategier.

Det er med andre ord et område, der kun perifert bliver prioriteret på de fleste videregående uddannelser rundt omkring i Danmark.

Studieteknik er ikke raketvidenskab

Vi ved dog erfaringsmæssigt, at værktøjer og viden om studieteknik kan være en værdifuld investering, der sparer de studerende for mange timers ineffektivt studiearbejde. Ofte vil det være ret basale ting, man som studerende skal være opmærksom på eller gøre anderledes.

Fik du læst: Studietvivl – knæk koden til det studieliv du ønskede

Afprøv forskellige teknikker – Hvad er en god studieteknik for dig?

I bred forstand indebærer studieteknik alt fra disponering af (studie-)tid, prioritering af pensum til forelæsningsnoter, og i denne artikel vil jeg præsentere dig for fire forskellige studieteknikker.

Det er så din opgave at udvælge, afprøve og derigennem finde din egen individuelle studiestrategi. Særligt er det med afprøvning vigtigt, hvis du skal finde de rette studieteknikker, som giver mening for dig i dit studieliv.

Suveræne studieteknikker – sådan!

METODE 1: Pomodoro-teknikken

Hvad går teknikken ud på?

Pomodoro er en teknik, der er udviklet til at sikre effektivt og målrettet arbejde ved at tidsinddele arbejdet i mindre intervaller med korte pauser indimellem.

De kortere arbejdsintervaller gør nemlig, at du i højere grad kan fordybe dig og fokusere uden at din hjerne udtrættes på samme måde, som hvis du arbejder time efter time uden pauser.

Hvordan kommer jeg i gang?

 1. Beslut dig for, hvor mange minutter du vil arbejde, og hvor mange minutter du vil holde pause. Du kan prøve kræfter med 45:15, 50:10 eller 25:5.
 2. I hvert arbejdsinterval beslutter du dig for en opgave og arbejder fokuseret med den, indtil tiden er gået, og du skal holde en kort pause.
 3. Efter 3-4 repetitioner bør du holde en længere pause, hvor du lægger studiearbejdet helt fra dig.
 4. Se en fin illustration af, hvordan du gør det

METODE 2: Aktivitetstracker

Hvad går metoden ud på?

Aktivitetstrackeren bruges til at undersøge og efterfølgende planlægge, hvornår du arbejder mest effektivt og med hvilke studieaktiviteter. Derved kan du planlægge det mest krævende og koncentrerede arbejde på den tid af dagen, hvor du er mest frisk og har mest energi.

På den måde udnytter du din tid mest muligt og får med garanti et større læringsudbytte.

Hvordan kommer jeg i gang? 

 1. Plot alle dine studieaktiviteter på en dag ind i aktivitetstrackeren, som du finder nedenfor.
 2. Sammenhold dine studieaktiviteter med graden af effektivitet.
 3. Planlæg den kommende uges studiearbejde ud fra, at de mest krævende opgaver skal laves på tidspunkter, hvor du er mest effektiv.

Her kan du hente skabelonen til at tracke din effektivitet 

METODE 3: Cornell-metoden

studieteknik

 Hvad går metoden ud på?

 Cornell er en metode, som du kan bruge som en skabelon til dine forelæsningsnoter. Idéen er, at du inddeler ét A4-papir i tre sektioner.

Fordelen ved denne notatteknik er, at du lærer mere, fordi du aktivt skal forholde dig til dine noter og dit stof under og efter din forelæsning.

Hvordan kommer jeg i gang?

 1. Før forelæsningen skal du inddele dit papir som et I, hvor du rykker den vertikale streg lidt til venstre.
 2. Under forelæsningen skriver du nøgleord, definitioner og overskrifter i spalten til venstre.
 3. Du kan supplere med dine egne notater eller en visuel tegning til det større felt til højre.
 4. Efter forelæsningen opsummerer du kort din egen forståelse af det, du har lært. Det gør, at du lærer at sætte ord på, hvad det faktisk var, du lærte, og du vil huske det langt bedre.

METODE 4: Ugens vigtigste møde – med dig selv 

studieteknik

Hvad går metoden ud på?

 Ugens vigtigste møde er et effektiv redskab, som kan bruges til at planlægge den kommende uges prioriterede opgaver og fokuspunkter med afsæt i evalueringen af den forgangne uge.

Ved at bruge dette redskab får du med andre ord mulighed for at lave små justeringer, så arbejdet i den kommende uge bliver endnu bedre i forhold til dine ønsker og behov.

Her kan du hente skabelonen til ’Ugens vigtigste møde – med dig selv

 Hvordan kommer jeg i gang?

 1. Start med at evaluere, hvordan er den forgangne uge gået. Hvad gik godt, og hvad gik mindre godt? Hvilke gode erfaringer fra sidste uge vil du bringe med videre og beholde? Hvilke ting vil du ikke gentage og derfor undlade eller undvære? Hvilke ting vil du tilføje i den kommende uge?
 2. Forbered den kommende uge, ved at udvælge og estimere ugens tre vigtigste arbejdsopgaver. Beslut dernæst, hvad den kommende uges fokuspunkt, og hvad ugens gode råd til dig selv skal være?
 3. Afslutningsvist skal du planlægge og plotte opgaver, deadlines og aktiviteter ind i din almindelige kalender.

Har du brug for hjælp til at optimere din studietid, så du får de karakterer du virkelig fortjener?

Vi ved, hvordan du med enkle studieteknikker og langt bedre struktur, får mest muligt ud af dine læse- og skrivedag. Du skal blot kontakte os, så kan vi hjælpe dig hurtigst muligt.

Kontakt os på info@spine.dkeller ring på tlf. 40 44 65 51, hvis du vil høre mere.

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO