Troede du dit høje stressniveau fra juni ville forsvinde i sommerferien?
Troede du dit høje stressniveau fra juni ville forsvinde i sommerferien?
”Jeg håbede på, at mit høje stressniveau fra maj og juni ville falde i sommerferien. Efter en uge er jeg helt i bund og kan ikke overskue at finde en løsning”.
Af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape
Sådan lød det fra Rikke, da hun ringede. Hun havde brug for hjælp til at få styr på – og ikke mindst troen på – studiet igen.
Jeg troede jeg var klar efter sommerferien. Jeg er overhovedet ikke mentalt klar.
Troede du fuldt og fast på at din sommerferie, ville nulstille dit stressniveau, give dig overskuddet tilbage og ny energi til et nyt semester?
For nogle studerende, har sommerferien ingen effekt på den ubalance, det pres og den frustration, der rasede i eksamensperioden i maj og juni.
3 årsager til at sommerferien ikke er sikkerhed for at du er top frisk til et nyt semester
En pause fra stress og jag er selvfølgelig godt for din krop og hjerne. Du oplever at kunne tænke mere klart, have lidt mere overskud, sove bedre og kunne tænke på andet end bøger og eksamener.
Men lidt firkantet sagt, så er det blot en smule luft inden du bliver kastet ud på åbent vand igen, hvis du ikke har fået styr på dette:
- Du har ikke nået eller fået hjælp til at evaluere hele dit sidste semester. Hvorfor fik du så meget stress, og hvad har summen af alle belastningerne gjort ved dine ressourcer, mens du læste til eksamen?
- Spørgsmål som hvordan du strukturerer din hverdag, dit studie, dit ambitionsniveau og hvordan du er i mental topform over mange måneder, har du stadig ikke besvaret for dig selv.
- Din overbevisning er forsat, at hvis bare du lige tager dig lidt mere sammen her på det nye semester og får læst ALT fra start, så vil du få et mere stressfrit studieliv. (kan du genkende dig selv i nogle af udsagnene?)
Andre læser også: Hvorfor du 2 uger før semesterstart, ikke har energien og lysten til at starte igen.
Nu får du 3 løsninger til at få et nemmere og mere stressfrit semester
1. Stress opstår ikke af sig selv og forsvinder sjældent af sig selv. Du skal have lavet en evaluering af, hvor i dit studieliv tingene skrider for dig.
Du kan starte med at spørge dig selv om: Hvad handler det her egentligt om? Når du så svarer, så stiller du spørgsmålet en gang til. Det gentager du indtil du kommer ind til kernen af, hvorfor din adfærd er som den er.
2. Du skal kende dig selv meget bedre på flere områder. Hvordan indlærer du egentlig bedst? Stemmer dine ambitioner overens med dine ressourcer, faglige evner og hverdagsliv? Og ved du hvordan du holder dig i mental balanceret over mange måneder?
3. Kan du håndtere de tanker der præger din hverdag. Er dine tanker til din fordel, eller er de hårde at være i stue med? Er du en hård kritiker af dig selv, skal du lære at der er forskel på at være ambitiøs og perfektionistisk.
Forskellen er at det er de perfektionistiske der brænder sammen og ikke altid når deres målsætning.
Lær at styre din mentale performance og undgå at tvivle på dig selv mere
SKAL VI HJÆLPE DIG NU?
Vi kan reboote dine studievaner og fjerne din stress
Sammen kan vi nulstille dine studievaner og genskabe den bedste version af dig selv, så du ikke oplever stress på studiet.
Skriv til os – det er gratis at få en vurdering
Vil du have en vurdering af, hvordan vi også kan hjælpe dig, kan du skrive til Tine Persson på tine@spine.dk.
Hvem er vi på klinikken?
SPINE har siden 2005 haft fokus på unges mentale trivsel. Vi har speciale i unge, studerendes studieliv og hvordan du er den allerbedste version af dig selv i det liv du har.
Med over 7000 timers individuelle samtaler bag os, trækker vi på årelang erfaring og har stor succes med vores metoder og tilgang til unge.