Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!
Spot

Spot en spiseforstyrrelse hos dig selv – og hos andre

Spot en spiseforstyrrelse hos dig selv – og hos andre

Er du er i tvivl om, hvorvidt du eller én af dine nærmeste lider af en spiseforstyrrelser? Så spot disse fem signaler. De De kan være tegn på, at du eller én af dine pårørende har en spiseforstyrrelse.

Skrevet af Michèle Licht, Cand.pæd. i pædagogisk psykologi og frivillig rådgivningskoordinator i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS)

SPOT 1. Dine tanker er kontant centret omkring mad og du søger ihærdigt at kontrollere mængden af mad i løbet af dagen

Overoptagethed og kontrol over kost, krop, vægt og motion er nogle af de klassiske symptomer, der går på tværs af forskellige typer af spiseforstyrrelser. Det kommer f.eks. til udtryk ved din øgede interesse for madopskrifter, kalorieindhold, motion og madlavning. Du glædes måske ved at lave mad til andre, men undgår helst at nyde godt af det selv.

Relateret: (podcast) Sundhedsfreak eller spiseforstyrrelse?

SPOT 2. Du glædes over, at vægten denne morgen viser under ”grænsen”

Du har et intenst og vedholdende ønske om vægttab og lav kropsvægt, og din grænse for egen kropsvægt forskubbes derfor hele tiden nedad.

SPOT 3. Du søger at kompensere for den mad du har indtaget

I et forsøg på at holde vægten nede, forsøger du at forbrænde de få kalorier, som du indtager i løbet af en dag. Du har et ualmindeligt stort behov for fysisk aktivitet og træning. Det vil sige, at du over- og tvangsmotionerer for at forbrænde mest muligt.

SPOT 4. Du isolerer dig og trækker dig fra sociale arrangementer, hvor der indgår mad

Social isolation er et typisk tegn, der ofte kommer til udtryk ved, at du undgår spisesituationer med andre og har uregelmæssige spisevaner, hvor indtagelsen af mad helst skal foregå alene.

SPOT 5. Du har ukontrollerbare humørsvingninger og har ikke samme energi som du plejer

Irritabilitet, tristhed, træthed, søvnforstyrrelser, koncentrations- og hukommelsesbesvær er nogle af følgesymptomer, som kan være tegn på at du lider af en spiseforstyrrelse. Derfor kan det også være vanskeligt at passe dit studie, fordi du har svært ved at samle dig om en opgave i længere tid af gangen grundet manglende energi.

Relateret: (artikel) Er det en spiseforstyrrelse? – 3 tegn du skal kunne kende

Hvad er næste skridt?

Det kan være meget forskelligt, hvordan en spiseforstyrrelse kommer til udtryk, og der kan også være stor forskel på, hvor nemt det er at spotte for dig selv – og for omverdenen.

Mange unge mennesker er i dag optaget af krop, kost, vægt og motion, men det er en hårdfin balance. Derfor kan det også være svært at afgøre, hvornår der er tale om en forstyrrelse.

Oplever du én eller flere af ovenstående signaler hos dig selv eller hos én af dine nærmeste, er det derfor vigtigt at du tager affære. Det kan du gøre ved at udtrykke din bekymring og ved at opsøge professionel råd og vejledning.

Har du brug for en afklaring?

Har du brug for at få mere afklaring på om du eller én af dine nærmeste har en spiseforstyrrelse? Skriv en mail til os på info@spine.dk, og lad os få en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig.

[contact-form-7 id=”5123″ title=”contact 3”]

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO