Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!
Specialeplads

4 indretningstips fra arkitekten – Sådan indretter du den bedste specialeplads

4 indretningstips fra arkitekten – Sådan indretter du den bedste specialeplads

Din specialeplads er en afgørende forudsætning for at få en optimal specialeskrivning, og vi har samlet vores bedste råd til, hvordan du skaber den mest optimale arbejdsplads under dit speciale. I denne artikel vil vi præsentere dig for 4 enkle råd, som du med fordel kan lade dig inspirere af, hvis du vil studere både effektivt og komfortabelt.

Artiklen er udviklet i et samarbejde mellem arkitekt, Tine Persson, og Michèle Licht, cand.pæd. i pædagogisk psykologi.

Dette er den tredje ud af 3 artikler, hvor fokus er på dit speciale, din specialeskrivning og din kommende specialeproces.

1. Se din specialeplads i et nyt lys

De færreste af os er klar over, hvor meget lys betyder for vores trivsel og helbred. God arbejdsbelysning har ikke alene positiv indflydelse på vores arbejdsevne, men også på vores koncentration, energiniveau og mentale tilstand.

Dagslys er ubetinget den bedste form for arbejdslys og derfor bør du også udnytte dagslyset mest muligt. Har du selv mulighed for at vælge din specialeplads, så prioritér derfor en plads i nærheden af et eller flere større vinduer, hvor du har udkig til omgivelserne udenfor.

Selvom du måske ikke har den store indflydelse på belysningen i rummet – medmindre du vælger at indrette en specialeplads derhjemme – har du trods alt mulighed for at præge lyset ved din egen plads.

Det kan du eksempelvis udnytte ved at låne eller investere i en arbejdslampe med en god dagslyspære, som du kan købe i de fleste større supermarkeder. Gå gerne efter en pære med et Ra-indeks på mindst 85 eller 90 – 100 rar svarer nemlig til dagslys.

2. Vær lydhør og skab arbejdsro

Udefrakommende forstyrrelser er én af de faktorer, som påvirker din koncentration, fordybelse, effektivitet og produktivitet allermest. Derfor er det også vigtigt, at du under specialeprocessen er i stand til at lukke af for larm og forstyrrelser.

Selvom der er forskel på studerendes lydtærskel er det vigtigt, at du tager afsæt i, hvordan du selv arbejder bedst.

Har du læst? Sådan kommer du ud af din skriveblokering

Nogle studerende arbejder bedst i omgivelser, hvor der er liv og summen, mens andre har behov for absolut arbejdsro. Er du én af de sidstnævnte? Så tøv ikke med at anskaffe dig et par gode ørepropper, som kan lukke støj ude.

Dine daglige digitale vaner

Hvad enten du er typen der har brug for absolut arbejdsro eller det modsatte, er det et faktum, at dine digitale vaner er distraherende for din specialeproces.

Fra undersøgelser ved vi, at det tager mellem 15 og 20 minutter at genskabe dit flow, hvis du afbrydes i over 7 sekunder. Det vil sige, at hvis du vil skabe de mest optimale rammer og de bedste forudsætninger for din læsning og skrivning, så er du nødt til at ændre dine digitale vaner.

Tjek også denne artikel: Disse 2 apps afslører om du er mobilafhængig

Lav derfor dine egne personlige retningslinjer for dit mobilforbrug, mens du sidder og skriver på dit speciale. Lav f.eks. aftale med dig selv om, at du har mobilen liggende i tanken på flight-mode mens du arbejder, og at du kun må tjekke sociale medier i dine pauser eller når du går hjem.

3. Sørg for en komfortable siddeplads

En del af tiden under specialeprocessen vil du have brug for at sidde at læse, og her vil vi klart anbefale dig at låne eller anskaffe et læsestativ.

På den undgår du at sidde i en foroverbøjet stilling, hvor du spænder i skuldre og nakke. Fordelen ved at have et læsestativ er også, at stativet giver mulighed for, at du kan have en bog stående åben, samtidig med at du sidder og arbejder på din computer.

En stol der tilpasser sig til dig

Når du skal sidde stille i mange timer på din specialeplads er det også rigtig vigtigt, at du har en komfortabel kontorstol, som du har mulighed for at indstille. Det behøver ikke være en dyr og fancy model, men den bør som minimum have tre indstillingsmuligheder, så den kan tilpasses præcis til dig.

  • Indstilling af sædedybde: For at sikre, at du kan støtte din ryg optimalt gennem ryglænet, er det vigtigt er sædet ikke er for dybt. Som hovedregel skal der derfor være plads til en knyttet hånd fra undersiden af dit knæ til forkanten af din kontorstol.
  • Indstilling af ryglæn: Ryglænet er vigtigt, fordi det er med til at sikre, at du har en god arbejdsstilling, mens du sidder og arbejder. Når ryglænet er indstillet korrekt støtter og skåner du både ryg og læn, og du kan derfor sidde behageligt og læne dig tilbage.
  • Indstilling af højde: Stolehøjden er afgørende for, at du kan sidde komfortabelt uden at få ondt i ryg eller ben. Som udgangspunkt har du den korrekte højde, hvis dine knæ er lidt lavere end hofterne eller hvis dine ben som minimum er i en 90 graders vinkel.

Ligesom din stol skal tilpasses til dig, så skal din specialeplads også afspejle, at det er lige præcis din plads. Som det sidste råd vil vi her inspirere dig til, hvordan du kan gøre din specialeplads mere personlig.

4. Skab en personlig stemning – gør din specialeplads unik

Specialepladser kan hurtigt virke tomme og upersonlige og dette er synd. Du har nemlig rig mulighed for at tilføre din personlighed på forskellig vis.

”Studerende er forskellige – hvorfor skal specialepladser så være ens?”

Af erfaring ved vi at det er meget forskelligt, hvordan specialestuderende vælger at indrette sig. Nogle er til et meget minimalistisk udtryk med visuelt rolige rammer, mens andre er mere til pangfarver og hyggelige nips overalt. Det vigtigste er derfor, at du tager udgangspunkt i dig selv, når du skal indrette din specialeplads.

Eksempelvis kan du kan hænge personlige billeder eller meningsfulde citater op. Du kan også skabe lidt mere liv ved have grønne planter eller blomster stående.

Mange studerende oplever ofte, at de kommer til at småfryse på grund af de mange stillesiddende timer foran computerskærmen. Derfor kan det være en idé i de kolde måneder, at have et tæppe eller plaid, en trøje og et par varme (uld)strømper liggende ved din plads.

Hvad enten du er til arbejdsstemning eller hyggetid, så er det altså kun fantasien der sætter grænser for, hvordan du personligt kan præge rammerne under din specialeskrivning.

Skal vi hjælpe dig op af speciale-sumpen? 

Gennem tiden har vi hjulpet mange specialestuderende, som føler sig alene i processen og som kæmper med at holde motivationen oppe. Vi vil rigtig gerne hjælpe dig med at skabe de bedste forudsætning for din specialeskrivning.

Tøv derfor ikke med at kontakte os på info@spine.dk, hvis du har spørgsmål eller gerne vil høre mere om, hvad vi kan tilbyde.

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO