Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!
pårørende

Pårørende til én med spiseforstyrrelse – Hvad kan jeg sige og gøre rigtigt?

Pårørende til én med spiseforstyrrelse – Hvad kan jeg sige og gøre rigtigt?

Denne artikel har samlet 7 vigtige pointer, som kan guide dig, hvis du er pårørende til en person der lider af en spiseforstyrrelse eller som har fået et forstyrret forhold til mad.

Skrevet af Michèle Licht, Cand.pæd. i pædagogisk psykologi og frivillig rådgivningskoordinator i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS)

Mange pårørende er rigtig bange for at sige eller gøre noget forkert. De føler sig magtesløse i en unfair kamp mod spiseforstyrrelsen, og har ofte brug for konkrete råd og vejledning til, hvordan de bedst kan hjælpe og støtte.

De 7 pointer du som pårørende kan tage udgangspunkt i er:

#1 Lyt og anerkend
Det er vigtigt at være lydhør og anerkende, at vedkommende har det rigtig svært. Prøv derfor bare at lytte og anerkend personens oplevelse uden at være fordømmende, irettesættende, bebrejdende eller bagatellisere problemet.

I samme serie (artikel): Spot en spiseforstyrrelse hos dig selv, og andre

#2 Giv tryghed, støtte og omsorg
En person med en spiseforstyrrelse har brug for stabil tryghed, og det kan derfor være en god ide at italesætte, at du er klar til at hjælpe og støtte. Mød det som, hvis personen græd. Vis omsorg, spørg hvad vedkommende har brug for og forsæt med at tilbyde din støtte undervejs i processen.

#3 Undgå vrede, frustration og trusler
Vrede og frustration kommer ofte til udtryk som et resultatet af, at det er utrolig opslidende og frustrerende at være vidne til, at ens pårørende er ramt af en spiseforstyrrelse. Det er helt normalt at have disse følelser, men det er vigtigt at kanalisere denne vrede og frustration over i andre netværk, som personen ikke er en del af.

#4 Fokusér på andet end krop og vægt – tilstræb i stedet dialog om det indre
Om end det kan være velmente komplimenter eller bemærkninger, bør du undgå at kommentere på vedkommendes vægt eller udseende. Dette kan nemlig risikere at fodre spiseforstyrrelsens logik om, at udseende er det vigtigste. Spørg i stedet ind til, hvordan personen har det.

I samme serie (podcast): Sundhedsfreak eller spiseforstyrrelse?

#5 Lad ikke maden få magten
Mad fylder i forvejen alt i vedkommendes bevidsthed og derfor kan det være en god idé at flytte fokus væk fra maden, så spiseforstyrrelsen ikke bliver styrende i jeres dagligdag. Vær naturlig i jeres samvær, tal om hverdagsting og forsæt som hidtil med jeres vante madvaner, hvad angå tidspunkt, sted og menu.

#6 Acceptér behovet for kontrol
Personer der lider af en spiseforstyrrelser har ofte behov for at føle, at de har kontrol. Situationen bliver derfor ofte kun forværret, hvis vedkommende får en fornemmelse af, at andre forsøger at overtage kontrollen.

I samme serie (artikel): Er det en spiseforstyrrelse – Disse 3 kendetegn er vigtige

#7 Husk dig selv – lev dit eget liv
Al opmærksomhed og energi er ofte rettet mod vedkommende, der har en spiseforstyrrelse. Men det er vigtigt, at vi husker at hjælpe os selv før vi hjælper andre – ligesom med iltmasken på flyet. Som pårørende har vi en yderst vigtig rolle, men vi skal huske at drage omsorg for os selv, så vi ikke selv går ned med flaget.

Har du brug for mere information, råd eller vejledning?

Du er altid velkommen til at kontakte os på info@spine.dk, hvis du har brug for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig som pårørende.

[contact-form-7 id=”5123″ title=”contact 3”]

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO