Knækker du psykisk af dine egne høje forventninger? (Så prøv at gøre dette)

”Jeg tør slet ikke starte igen på studiet, for mine krav til mig selv ødelægger alt. Jeg kan ikke overskue at finde så mange kræfter, der skal til, at levere så gode resultater igen”. – Udsagn fra en af de studerende jeg arbejdede med i juli.

Af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape

Thomas Pape

 

 

Bryder du sammen af egne forventninger?

Ofte møder jeg studerende, der bryder mentalt sammen inden de overhovedet er gået i gang med det næste semester, inden de starter på en stor opgave eller blokerer helt når de bare tænker på studiet.

Deres egne forventninger spænder ben for deres realisme omkring dem selv. Lad mig give dig et par eksempler:

 1. SOCIALT: ”Jeg kan slet ikke overskue det sociale, oveni studiet også. De andre virker til at have 100 % styr på deres hverdag og er altid i godt humør. Det kan jeg slet ikke leve op til”.
 2. FAGLIGT: ”Jeg kan ikke rumme alt mit pensum, for jeg kan ikke huske det hele, når jeg sidder med bøgerne. Jeg synes det er flovt at spørge de andre om hjælp, for de virker til at kunne det hele”.
 3. STUDIEJOB: ”Jeg ved ikke, hvordan jeg finder et studieegnet job, som giver mig det der ”ekstra”, når jeg skal søge job. Jeg ved ikke, om jeg er god nok til at klare et attraktivt studiejob”.
 4. EKSAMEN: ”Mit mål er, at gøre det bedste jeg kan, og få så gode karakterer som muligt. Men jeg ved bare ikke hvordan jeg skal gribe det an, så det lykkes”.

Forslag til hvordan du bliver glad, og har troen på dig selv igen:

Du lykkes ikke med noget, hvis du ikke starter med dit nervesystem

 1. Du tænker ikke logisk, træffer ikke gode beslutninger, koncentrerer og fokuserer ikke, før du får styr på dine nerver og al din indre uro, som du mærker fysisk, når tankerne stikker af.
 2. Allerførst skal du være rolig igen – det gør du ved at trække vejret helt roligt, og sige til dig selv: ”lige nu er jeg rigtig ked af det, og der er en masse uro i min krop”. Det er ikke farligt, det er kun fysisk og det går over. Det er fordi jeg er presset og ked af det.
 3. Find ud af hvad der præcist gør dig bange og usikker
 4. Det er ikke nok, at du bliver rolig, og kan se klart igen uden at græde. Nu skal vi have styr på, hvad der fik dig i den tilstand af gråd og mental blokering.
 5. Hvad er det præcist der gør dig usikker. Bliv så konkret som du overhovedet kan blive. Det kan være så enkelt, at du ikke ved hvordan der bliver undervist i et nyt fag, hvordan I skal danne grupper, hvordan eksamen er tilrettelagt, eller hvordan du får passet på dig selv. Måske endda, hvordan du også kan være en social studerende, når du er en stille person.

Du får ro, fokus og smilet igen på denne måde

Når du er blevet helt præcis i det du er usikker på, så bliver du konkret i hvordan du kan vælge at tænke om situationen, eller hvordan du praktisk vil klare opgaven. Her er et par forslag:

 1. Bestem dig for hvor social du vil være om dagen, om ugen og hvilke sociale aktiviteter du vil lave. Her tager du udgangspunkt i om du er den udadvendte eller indadvendte type. Vi har forskellige behov.
 2. Hvad skal du præcist nå i denne uge af gode ting, der gør dig glad og nærer dig. (være alene, løbe en tur, spille guitar, bage boller) Noget du gør for dig selv.
 3. Tænk et skridt, og så et skridt mere. INGEN kan klare en opgave, hvis de ikke brækker opgaven ned i små bidder. Hvordan skal din opgave klares, bid for bid, plan for plan, time for time. Bliv så konkret som muligt.

Hemmeligheden bag, at du bliver rolig og glad

Alle de ting jeg har foreslået dig nu, og der kan være 100 andre ting man fokuserer på, for vi er alle forskellige, skal meget gerne give dig mere ro i kroppen. Din frygt, som du mærker fysisk vil også langsomt lægge sig.

Når det sker, så kan du igen tænke klarere, og her gennemgår du så de punkter, jeg har foreslået dig.

Du skal tro på, at det er muligt at genvinde og have kontrollen i dit eget studieliv.

Vil du have en individuel målsætning med plads til både glæde og gode resultater?

Har du lyst til, at jeg hjælper dig med at skabe en personlig og studiemæssig målsætning, hvor du er glad, får brugt alle dine egenskaber og hver dag er glad for præcis det studie du går på, så skriv til mig lige her.

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO