Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!
introverte

Dine introverte fordele til den mundtlige eksamen – (Få sagt det, du ved)

For mange introverte og stille studerende er mundtlig eksamen ikke altid den største fest. Få hjælp her til at få sagt alt det, du ved. Også selv om du er den stille type.

Grunden kan nok findes i, at vi kan lide at reflektere og tænke, før vi taler. Vi kan lide at være forberedte, vi kan ofte bedre lide at lytte end selv at tale. I det hele taget kan introverte i langt mindre grad end ekstroverte lide at være ”på”. Og hvad stiller man så op med mundtlige eksaminer?

De ved godt, at du er den stille type

Allerførst er det vigtigt, at du ikke er for bekymret for din personlighed. Din lærer og censor er godt klar over, at folk er forskellige. Din lærer kender helt sikkert allerede din personlighed, og lige så vel som det gælder nervøsitet, så tæller din væremåde ikke med, når karaktererne skal gøres op.

Lærer og censor ved godt at nogle bliver nervøse, og at andre ikke naturligt tager ordet. Det er de trænede i at håndtere. De skal eksaminere dig i, hvad du kan fagligt – ikke performativt.

Det gode er, at der kun er fokus på dig

Det gode ved eksamenssituationen fremfor for eksempel klassesituationen er, at der er fokus på dig. Du skal ikke anstrenge dig for at få opmærksomheden. Derfor er det faktisk nemmere for nogle introverte at score gode karakterer ved eksamen fremfor gennem årskarakterer, fordi de får sagt for lidt i løbet af året, men til eksamen får de mulighed for at brillere med alt det, de faktisk kan.

Til eksamen er det kvalitet over kvantitet – og det er jo lige de introvertes boldgade.

Og selvom mundtlighed ikke er de introvertes force, så har introverte masser af forcer, der kan bruges til den mundtlige eksamen.

Introverte forbereder sig

Det giver måske sig selv, at man forbereder sig inden sin eksamen. Men allerede her har du et forspring som introvert, for du excellerer allerede i at forberede dig – og måske oven i købet af lyst og ikke kun pligt.

Men en ting er, at introverte foretrækker at være forberedte. En anden ting er, at de er knap så dygtige til at improvisere, som ekstroverte er. Det er en præference, der ikke skal underkendes. Det tager selvfølgelig længere tid at forberede sig på alle eksaminators potentielle spørgsmål, men det kan være en god ide. For når du er tryg ved dit stof, så er der mindre risiko for at blive fanget på det forkerte ben og skulle improvisere dig ud af noget.

Du kan få hjælp: Tine Persson er ekspert i introverte unge – Læs om Tine her

Forbered dig – også på det uventede

Du kan nok ikke fuldstændig undgå at improvisere i en eksamenssituation. Men du kan lade din kæreste, ven(-inde) eller forælder quizze dig i dit pensum, så du får øvet dig i at svare på nogle spørgsmål, du ikke har forberedt.

Introverte tænker, før de taler

Måske er det en selvfølge for dig som introvert, at man tænker sig om, før man taler. Men sådan er det ikke for alle, og i en eksamenssituation, der i forvejen kan føles presset, er der ikke noget værre end at få rodet sig ud, hvor man ikke kan bunde. Så her har du endnu en fordel.

Lad eksaminator vide, at du tænker

Ulempen ved at tænke sig meget grundigt om, før man taler, er, at det tager meget lang tid.

Her kan det være en god ide at benytte dig af metakommunikation og sige, at det skal du lige formulere dig, eller at det kan du godt svare på, så eksaminator ved, at svaret er på vej, selvom det ikke kommer lige så prompte som hos en ekstrovert. Du kan også strategisk benytte dig af interjektioner som ”øh” eller ”hm”, der indikerer, at du tænker, og at du stadig har ordet.

Læs også: Er du stille og introvert – Få en høj mundtlig karakter med disse 4 trin

Introverte kan begrænse sig (det får du point for)

Lige så vigtigt som det er at få sagt noget til sin mundtlige eksamen, lige så vigtigt er det at disponere sit stof og begrænse sig. Som introvert har du typisk mindre tendens til at lade mundtøjet løbe af med dig. Tværtimod kan introverte få sagt tingene lidt for kort og gå for hurtigt henover noget, man kunne have uddybet.

Disponer din tid

Øv dig gerne på, at gå i detaljer og lave overgange fra det ene emne til noget andet, så det bliver dig, der styrer samtalen.

Overvej også gerne på forhånd, om du taler ekstra hurtigt, når du er nervøs? Er du dobbelt så lang tid om at forklare et begreb, når du står i eksamenssituationen? Holder du mange tænkepauser? Glemmer du halvdelen? Så husk, at tage højde for det, når du planlægger din disposition. Skal dit oplæg vare lidt kortere eller længere, når du øver det hjemmefra, end det skal i eksamenssituationen?

LAD OS HJÆLPE DIG: Er du stille og vil være sikker på at få en høj karakter til eksamen?

Tine Perssons store hjerte banker for de stille og introverte unge. Derfor har hun stor erfaring i at få det bedste frem i dig, der fra naturens side ikke ligefrem larmer allermest, men samtidig gerne vil have hjælp til at folde dit fulde potentiale ud.

Skriv til Tine Perssontine@spine.dk. Her kan du spørge, hvordan hun også kan hjælpe dig. Det koster dig ikke noget at spørge, og Tine er klar i disse uger til at hjælpe stille introverte elever og studerende igennem hele eksamensperioden.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Camilla Lærkesen, skribent for SPINE. Læs mere om Camilla Lærkseen på bevidstintrovert.dk.

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO