6 stressende forventningsfælder studerende træder i.
6 stressende forventningsfælder studerende træder i.
Mærker du hver uge, at du styres af en masse mentale eller konkrete indre eller ydre forventninger om at gøre det godt nok, gøre det bedre eller gøre det du tror der skal til for at du er en succes?
Vi har alle flere indre og ydre forventninger, der både kan være konkrete og usagte. Nogle tror vi, kommer udefra, men de viser sig måske alligevel at være overbevisninger vi selv har fundet på.
Vi ved fra vores samtaler med mange studerende, at for store eller for urealistiske indre og ydre forventninger leder til stress.
I denne artikel vil vi hjælpe dig med
- At identificere 3 indre og 3 ydre forventninger, du skal kunne spotte.
- 5 punkter du bør tænker over, hvis du vil være glad og i god mental balance.
3 typiske indre forventningsfælder – Kan du genkende…
1. Du føler dig ikke spændende nok til at være social med andre?
Måske føler du, at det at kunne være sammen med dine venner er en præstation i sig selv. Fordi du føler, du ikke er nok i dig selv.
Du skal nemlig også retfærdiggøre din plads i fællesskabet ved at fremstå som et overskudsmenneske, der både kan administrere et krævende studiejob og samtidig få topkarakterer i skolen.
Samtidig er du også flittig til at holde din Instagram opdaterede med overskudsbilleder, hvor du giver den gas i fitnesscenteret, er på café med vennerne, eller hvor du er omgivet af venner fester dig igennem weekenden.
Og så skal du selvfølgelig også være sjov at være sammen med.
2. Hvornår er noget perfekt godt nok?
Måske har du svært ved at navigere rundt i perfekthedsbegrebet. Måske fordi du i virkeligheden ikke kigger indad, men udad.
I stedet for at spørge dig selv om, hvad der er perfekt for dig, har du alt travlt med at spejle dig i de andres definition af, hvad der er perfekt.
Det forvirrer dig, og du er derfor ikke i stand til at spotte, hvornår du har leveret en præstation, du kan være tilfreds med.
3. Jeg vil ikke skuffe?
Det er 100 procent menneskeligt ikke at ville skuffe nogen. Især ikke dem vi har tættest inde på i livet. Umiddelbart kan det lyde som en ydre forventning, at man ikke vil skuffe andre.
Men oftest forholder det sig sådan, at det faktisk er en forventning, der opstår inde i os selv.
Nogle vil kunne nikke genkende til at have folk inde på livet, som man spejler sig selv i. Det kan være vores mor eller far, der har flotte uddannelser eller titler på cv’et, der får os til at tænke: ’Jeg vil være lige som dem’.
Men med forventningen om at vi skal være lige som de andre, skabes også en forventning om, at vi skal være lige som dem. Og hvis det ikke viser sig at være realistisk, så kan det give os en følelse af, at vi skuffer nogen.
Dine 3 ydre forventningsfælder – kan du genkende?
1. Søskenderelationer
Hvis man har en bror eller søster, der har klaret sig godt i livet, kan det danne grundlag for en ydre forventning til os selv. Hvis man som den ældste i søskendeflokken har en yngre søskende, der virker til at klare sig bedre end sig selv, kan det virke som et nederlag.
Fordi der pludselig opstår en ubalance i søskendeforholdet, hvor man ikke længere er ’den store og vise’.
Tvillinger oplever ofte at blive sammenlignet med hinanden konstant, uanset hvad de gør. Med en konstant sammenligning opstår også et konkurrenceforhold, hvor man hele tiden føler, man skal udkonkurrere den anden – og hvad så, hvis det viser sig, at den ene bare er bedre til fysik end den anden?
Hvis man som en del af en søskendeflok bærer enten et fysisk eller psykisk handicap, kan man også føle, at man har ekstra meget, der står på spil i forhold til, at man hele tiden må præstere det stykke ekstra, så man ikke ender med at blive en byrde for familien.
2. Forældre- og lærerforventninger
Er du hele livet blevet mødt med sætningen om, at du er dygtig til noget – eller måske i en anden version: Du er faktisk bedre, end du selv tror? Begge sætninger er selvfølgelig velmente. Måske fordi du faktisk erdygtig til det, du laver.
Eller måske er sætningen ment som opfordring til, at du faktisk har et potentiale, du bør føle dig forpligtet til at dyrke. Men hvis vi ikke gør os selv bevidste om, hvorvidt vi faktisk ønsker at gå den vej, som de voksne omkring os ser for os, kan det lede os på afveje.
Bare fordi du har talentet til noget, betyder det ikke, at du også har forpligtelsen – om ikke andet, skal du kun bruge dit potentiale til det, du har lyst til og brænder for.
3. De andre er meget dygtigere og læser meget mere end mig
Hvad end man sidder til en forelæsning eller deltager i en klasseundervisning, kan man nogle gange få indtrykket af, at ens medstuderende fagmæssigt ligger niveauer over en selv.
Kan du nikke genkende til nogle af disse ting, så prøv at vær opmærksom på 5 punkter
1. Hvad er det for situationer, du er i, når dine negative tanker kommer?
2. Hvad er det, du plejer at gøre?
3. Hvad tænker du om dig selv i denne situation?
4. Hvad er det, der er vigtigt for dig i situationen?
5. Er det sandt, det du tænker?
Skal vi hjælpe dig til at håndtere din tanker og krav til dig selv?
Skriv til tine@spine.dk, og spørg, hvordan vi også kan hjælpe dig. Vi kan samtidig finde en tid til dig snarest muligt, så du består de eksaminer, du står overfor.
Hvem er vi på klinikken?
SPINE har siden 2005 haft fokus på unges mentale trivsel. VI har speciale i unge, studerendes studieliv, og hvordan du er den allerbedste version af dig selv i det liv, du har.
Med over 7000 timers individuelle samtaler bag os, trækker vi på årelangerfaring og har stor succes med vores metoder og tilgang til unge.