Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!

GUIDE: Sådan hjælper du bedst dit barn, der har eksamens- og præstationsangst

Mit barn lider af eksamens- og præstationsangst – GUIDE: Sådan hjælper du som forældre

Denne guide er din hjælp og inspiration til forældre, der har et ungt menneske, som oplever angst ved eksamen og større præstationer. En angst som ligger ud over den almindelig eksamensnervøsitet. Her få du en masse gode råd, hvis du vil hjælpe dit barn igennem eksamensperioden med mere smil og færre tårer.

Hvad sker der, når angsten rammer dit barn?

For at kunne støtte sit barn i arbejdet med eksamens- og præstationsangst kan det være nyttigt selv at vide lidt om, hvad der sker i hovedet og kroppen, når angsten melder sig. Det kan være, at man som forælder selv har oplevet eksamensangst, da man gik i skole.

Læs her, hvordan vi hjælper unge med eksamensangst

Det kan også være, at man kan tænke på årsager: Mobning i folkeskolen, at barnet er indadvendt osv. Men det vigtigste er at holde fokus og se fremad med de værktøjer, som præsenteres nedenfor.

Hent GUIDEN: 10 spørgsmål du kan stille dit barn, der har eksamensangst

Sådan er dit barns hjerne indrettet

Vores hjerne er sådan indrettet, at når først vi er blevet angste for noget – hvor banalt det end måtte være (man dør jo ikke af et 7-tal), så kender den ikke forskel på lastbilen, der kommer tordnende mod en med 100 km/t og på en censors vurderende blik ved det grønne bord. Det er farligt, og man kan enten vælge at kæmpe, flygte eller fryse.

Angsten og frygten er ikke en knap, du bare kan slukke for

At forstå, at den unges angst ikke er noget, man ”bare” kan slukke eller eliminere, men at det er noget, man kan arbejde med og afhjælpe, er vigtigt at have i baghovedet, når man står med et barn, som falder fra hinanden foran øjnene på en. Det handler om at lokalisere de negative tanker og vide, hvad de gør ved en.

Dernæst kan man arbejde med alternativer til de negative, automatiske tanker og øve sig i dem. Man kan også øve sig i at stoppe angsten fra at eskalere.

Hent GUIDEN: 10 spørgsmål du kan stille dit barn, der har eksamensangst

6 ting forældre kan hjælpe deres barn med

1: Bliv ikke irriteret over den unges angst og nervøsitet, hvor irrationel den end virker.

”Vi ved jo, du er så dygtig. Det skal nok gå!”, ”Nu må du også tage dig sammen!”, ”Har du ikke læst?” Der er mange ord og sætninger, som bare ikke hjælper, men kun forværrer.

 2: Kør ikke med, når dit barn kører op i frustration og nerver.

Ligesom når man har et lille barn, som græder og er bange, så gælder det om at være rolig, støttende og empatisk. At være empatisk er ikke at sige: ”Det går nok” eller ”du har jo en god årskarakter i et andet fag.”

Oversigt over hvordan vi hjælper dit barn

Det er bedre at sige: ”Jeg kan se og mærke, at du bare har det rigtigt svært med den eksamen. Hvordan kan jeg hjælpe dig?” (Og bliv ikke vred over at blive afvist). Spørg ind til deres tanker og reaktioner.

 3: Det er ikke dig, der skal præstere, men dit barn.

Du skal ikke vente udenfor eksamenslokalet, ikke sms’e og ringe før eller efter. Som forældre kan man stille sig til rådighed, være rolige, opmuntrende, empatiske og meget andet, men man kan ikke gøre det for dem. Vis i stedet, at du tror på dit barn.

 4: Slæk på kravene

Slæk på kravene til, hvor meget jeres barn skal deltage derhjemme (madlavning, rengøring, familiekomsammen o.lign) i de perioder, hvor der er spidsbelastning. Lad dem også vide, at I ikke har bestemte krav eller forventninger til, hvordan de klarer sig.

 5: Ros indsats, ikke resultat

Fokusér på processen, ikke resultatet. At denne eksamen skal være en god oplevelse. Der er mange eksamener, og man får forskelligt resultat. Det vigtigste er, at man er i stand til at gøre sit bedste og ikke drukner i angst.

 6: Stil krav, men afstem forventninger.

At den unge læser til eksamen og skal fredes lidt i en periode betyder ikke, at forældre ikke må stille krav (hvis de er hjemmeboende). Men afstem kravene, inden det går løs. Konflikter i eksamensperioden er ikke gavnlige.

Hent GUIDEN: 10 spørgsmål du kan stille dit barn, der har eksamensangst

Skal vi hjælpe dit barn til den gode eksamensoplevelse og det bedst mulige resultat?

Vi har 13 års erfaring og tæt på 7000 samtaletimer bag os. Det betyder, at vi har dyb og bred erfaring med eksamensangst. Og vi har altid en løsning til alle typer af mentale blokeringer, når det handler om eksamensangst.

Du kan altid kontakte os uforpligtende og høre, hvordan vi også kan hjælpe dit barn. Skriv til tine@spine.dk, eller ring på 4044 6551. Så får vi et overblik over, hvordan det også lykkes for dit barn.

Her får du overblikket over, hvordan vi hjælper dit barn med eksamensangst

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO