Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!

Flyt hjemmefra og få en god studiestart

Flyt hjemmefra og få en god studiestart (og kys din usikkerhed velkommen)

Så er det studiestart for tusindevis af håbefulde unge studerende, der har fået plads på en af de mange uddannelser rundt om i landet. For mange er det også starten på et voksenliv på eget værelse eller lejlighed – langt væk fra far og mor. Og det kan give usikkerhed, tvivl og mange tanker om du nu kan klare det. 

At flytte hjemmefra er en livskrise

Lad det være sagt med det samme, det er helt normalt hvis du som studerende er meget spændt på at skulle flytte hjemmefra, måske til en helt anden by. Det er ikke noget man bare lige gør. Det er indenfor psykologien en af de første livskriser vi får som mennesker. Det er vores helt konkrete løsrivelse fra vores mor og far.

Derfor kan det også være en stor mundfuld at skulle flytte til ny by, finde noget at bo i, finde sin plads på studiet, deltage i sociale arrangementer, få skabt nye venskaber og læsegrupper.

Andre læste også: Dårlig koncentration, få denne wow-effekt på kort tid

I uger og måneder kan din krop være i alarmberedskab

Rent fysiologisk vil din krop opleve alle de nye forandringer, også selv om de er positive, som små trusler mod din balance og trivsel. Det kan være derfor du bliver overvældet af følelser om aftenen, når du sidder stille på dit nye værelse eller dele-lejlighed. Og det kan være her at tanker om du nu også kan klare det hele kan komme.

Negative tanker og oplevelser kan sætte en stopper for studiestarten

Vi har unge studerende som kommer på klinikken, som skal til flyve fra reden og lige pludselig begynder at tvivle på om de nu også kan klare studiet og om de har truffet det rigtige valg med by. I nogle tilfælde skyldes det tidligere dårlige oplevelser med at være alene, at have rejst i udlandet og savnet blev for stort eller der har været episoder på rejsen som knækkede troen og selvtilliden.

Denne podcast vil du gerne høre: Personligt lederskab: Metode til at få det studieliv du gerne vil have.

Få adskilt tidligere oplevelser og hvad der venter forude

Her er det vigtigt at få adskilt hvad der skyldes tidligere oplevelser og hændelser og så hvorfor den studerende tænker sådan om sit nye liv og uddannelse. Mange gange er det de negative selv-devaluerende tanker, der får den studerende til at tvivle og i nogle tilfælde er klar til at springe fra studiestarten, også selv om der står en lejlighed klar i en af de store studiebyer.

Disse tanker kan sætte en stopper for studiestarten

Tanker som ”Kan jeg trives i København/Aarhus”, ”Har jeg taget munden for fuld med det her studie”, ”Min ambivalens er så stor, jeg frygter og glæder mig på en gang”, ”Får jeg overhovedet nogle nye venner i den nye by”. Alle disse tanker, kan være medvirkende til at tvivlen sniger sig ind, og lægger sig som en stor forhindring på vejen mod målet – drømmestudiet og den nye studietid.

Denne studiestarts artikel er sjov: 11 ting du skal pakke for at overleve studiet.

Få styr på overspringshandlingerne

Det er naturligt at når vi får negative tanker, at man kan opleve uro, tristhed, ondt i maven, irritation, søvnløshed eller indesluttethed. Disse symptomer vil man naturligt forsøge at dulme. Oftest bliver de reduceret gennem undgåelsesadfærd eller overspringshandlinger. Man lukker øjnene for problemet eller udfordringen, og imens nyder man roen i maven og i hovedet.

Overspringshandlingerne kan være

Ikke at tale om udfordringen, se mere tv, læse nyheder på nettet flere gange dagligt, ikke at forholde sig til det, træne mere, være mere sammen med venner, tale mere med forældre.

Får du bevidsthed om de mekanismer der starter, når der tænkes på det nye studie, at skulle bo i en anden by, samt hvilke overspringshandlinger der træder i kraft og hvor blokerer, har du mulighed for at stoppe mængden af overspringshandlinger og i stedet forholde sig konkret og handlingsorienteret til de nye udfordringer.

Løsningen er accept af de tunge eller negative tanker

Vejen til at turde at starte på det nye studie eller flytte til en ny by, går gennem bevidsthed, erkendelse og accept. En accept af at sådan er det lige nu, at det er helt naturligt og man kan handle sig ud af det.

Vejen til at have troen på at det nok skal gå, handler om accept af sine følelser, den uro der kommer og går når man tænker på fremtiden og om at være nænsom mod sig selv. Det betyder at du tillader, at du er lidt mere sårbar, at du tvivler lidt mere, at du taler og behandler dig selv pænt og ikke negligere eller undertrykker de følelser der kommer.

Det kan være en stor lettelse at få sagt højt til f.eks. sine forældre, hvordan man faktisk har det. Det at tale om det, kan aflaste nogle af tankerne den studerende kan få og skabe perspektiv og handling på alle tankene.

Samlet set er det en fordel at komme op i helikopteren og se det lidt fra oven, så overblikket genskabes og troen styrkes på at det nok skal lykkes.

Lad os hjælpe dig i gang med den helt rigtige studiestart – så du består den første eksamen. 

Tine Persson har mange års erfaring i strukturering, prioritering og rådgiver af unge, der skal have en god studiestart. Hun kan hjælpe dig med at få styr på dine tvivls-tanker, dine læseteknikker og hvordan du passer på dig selv i opstarts perioden.

Du skriver til hende her og spørger hvordan hun også kan hjælpe dig – Skriv til tine@spine.dk

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO