Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!

7 vigtige råd, så du både får læst til eksamen og gør mor og far glade i juledagene

Sådan gør du mor og far glade, og samtidig får læst til eksamen i juledagene

DISCLAIMER: Til alle de forældre, der kunne føle sig ramt i denne artikel. Vi mener det ikke så hårdt 🙂 Vi holder af alle forældre. Men vi mener også, at studerende, skal have tid og ro til at gøre sig klar deres eksaminer efter nytår. 

Af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape og Tine Persson

Juledagene står lige for døren, og alle glæder sig til at slappe af. Undtagen dig måske. Du har eksaminer lige efter nytår.

Disse 7 juleråd skal alle pressede studerende kende inden juleaften.

Får du også sms’er fra mor eller far i øjeblikket, der skriver:

  • Har du købt gaver til…?
  • Ved du, hvornår du kommer hjem?
  • Kommer du ikke d. 22., så kan vi nå at hygge lidt mere?
  • Vi skal ud til mormor d. 25. HELE dagen. Jeg regner med, at du også tager med.
  • Jeg har gjort dit værelse klar, så du rigtig kan få læst en masse. Knus mor.

I juledagene er det næsten nemmere at være hjemme hos dig selv (som normalt)

Det er jo ikke fordi, du ikke orker din familie (nej nej da). Men det kan næsten være nemmere, at lægge et 1000 brikkers puslespil på 3 timer end at gøre alle i familien glade og samtidig nå at læse op til de eksaminer, der venter dig lige efter nytår.

Fik du ønsket dig denne julegave fra SPINE?

7 juleråd du skal du kende, så du ikke brænder sammen før, under eller efter juledagene.

Vi har samlet de bedste og meste brugbare råd til studerende, som vi hvert år giver til studerende, og du får dem lige her:

JULERÅD NR 1: Accept (og det gælder også din mor).

Du skal, men din mor og din far skal i særdeleshed, forstå, at det er nogle specielle år, mens du er studerende.

Fordi det i kalenderen er jul, så er dit studie åbent 24/7 og 365 dage om året, og januar er den store eksamensmåned. Så selv om ‘familien Danmark’ går på juleferie, så gearer de fleste studerende i stedet op i forberedelse. Sådan er det lige i år og måske også næste år. Men hey, det stopper, når du er uddannet, og det ønsker dine forældre også for dig.

JULERÅD NR 2: Få forventningsafstemt med alle (og det gælder især dine forældre).

Få julesvisken på disken, og få meldt ud, hvad du skal, hvad du har brug for, og hvad du præcist kan og vil nå i juledagene.

Ellers ender det med, som det gør for mange studerende, at du prøver at sidde på to stole med én bagdel. Det kan du ikke, og resultatet bliver, at du går kold i familien og får ikke læst godt nok til eksamen.

JULERÅD NR 3: Lad ikke tidsoptimisten tage din realitetssans.

Prøv ikke at snyde din hjerne til at tro, at du kan være effektiv 17 timer om dagen. ”Hvis jeg lige tager med derhen, så kan jeg bagefter også nå….”. Nej, du bliver træt, som alle andre. Så undlad at tro, at du kan please alle ved at læse dobbelt så hurtigt eller arbejde dobbelt så meget.

JULERÅD NR 4: Hyg dig, når du hygger (med mor og far), og læs når du læser (uden mor og far).

Bestem dig for, at du er nærværende. Både når du hygger med familien, og når du læse i bøgeren.

Ellers bliver det hele træls for dig. Så når du hygger, så hygger du igennem, og når du læser, så må resten af familien klare julehyggen selv.

JULERÅD NR 5: Bed om en (skriftlig) bekræftelse af dine forældre.

Nogle mødre siger: “Du skal bare læse i juledagene”. “Det er bare dejligt, at du kommer hjem til os”. Men så går der kun to timer, og så kommer hun ind på din værelse (som din mor har beholdt, som da du flyttede hjemmefra) og siger: ”Kommer du ikke lige ind og spiller kort? Vi savner dig.”, “Du kan da læse i aften, ikke?”…Kan du mærke følelsen i kroppen?

Det er vigtigt, at du og din familie kan give hinanden ro. Du får læst, og din familie ved, hvornår de kan glæde sig til, at du er nærværende. Det giver færrest gnidninger, og du føler dig mere klar til prøverne i januar.

JULERÅD NR 6: Deleforældre får ikke en så stor bid af dig (det gælder også dine forældre)

Er du delebarn, og er du så ”uheldig”, at din kæreste også er delebarn, så har du og I flere familier, der skal have en lille bid af dig eller jer.

For at sikre at alle bliver tilgodeset, kan du måske bestemme dig for, at alle familier får én dag med dig. Resten af tiden kan du så bruge på at være studerende og fordybe dig til eksamen, og sådan må det være.

Det var ikke din skyld, at du blev delebarn. (Vi skriver det så direkte, fordi vi selv er deleforældre, Tina og jeg. Vi kender alt til behov, børns loyalitet og vigtigheden af at være voksne. Også i juledagene).

Juleråd 7: Men husk også, at give mor og far en lille julekrammer

Men når alt det er sagt, så husk også bare at kramme og knuse lidt på mor og far. Så blive de glade, og der skal ikke så meget til. Giv dem en luns julehygge, og de vil slappe helt af.

Jeg håber for dig og din familie, at I får en dejlig jul. Hvor I både får spist juleknas, slappet af, set Die Hard 2 for 10. gang, og at du også får læst alt det, du (realistisk) har planlagt.

Gavekortet, mange studerende ønsker sig i år

Vi holder åbent på klinikken i julen – skal du have hjælp?

Vi holder åbent på klinikken mellem jul og nytår. Her kan du booke en tid, hvis vi skal hjælpe dig til at bestå eksamen, sænke dit stressniveau og give dig den karakter, du virkelig fortjener. HUSK, vi også laver online samtaler med studerende fra hele Danmark.

Skriv til os på info@spine.dk, og hør, om vi også har en tid til dig. Vi har samtalerne både på klinikken og online.

Glædelig jul til dig din familie.

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO