Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!

Dansk håndbold nedtur, kan du lære af

Dansk håndbold nedtur, kan du lære af

– af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape

I fredags var jeg euforisk og jublende over de danske håndbold drenge da de spillede semifinale, i aften søndag er følelsen vendt til frustration og aldrig har jeg set et hold gå så kollektivt ned med flaget. 

Men du kan lære af det. For det vi så i aften, bliver man nødt til at lære af, hvis man vil have det bedste ud af sine præstationer eller for at lære, hvordan man rejser sig ved det træ man er faldet ved.

Kan man blive så ringe en spiller på et døgn?

Lad os slå fast med det samme. Det er ikke muligt at blive så dårlig en håndboldspiller på et døgn, som vi var vidne til i dag. Man kan ikke være verdensklasse om fredagen og spille fallit om søndagen. Måske kan man være træt, have sovet dårligt og spist for lidt. Men så dårlig bliver man fysisk ikke på et døgn. Ikke kollektivt.

Hva’ så…jamen så må vi se på psyken.

For når et hold viser så lidt format og vi ved hvad de kan, vil det være nærliggende at se på hvad der sker i hovedet på spillerne.

De kommer dårligt fra start, de bliver chokket i løbet af 4 minutter. De når ikke at vågne op til kamp, før de er bagud med 4 bolde.

Det er muligt at miste modet så hurtigt, hvis man bliver overrumplet, mentalt er et andet sted og måske være indstillet på at være favoritter. Så falder hammeren.

Når du ikke er mentalt nærværende, har 100 % ydmyghed overfor opgaven, kan du miste fokus. Fokus manglede flere af spillerne og så så man dem løbe rundt uden retning eller plan.

Kan du handle når du er lammet ?

Spørgsmålet efter kampen, efter du har dumpet fælt til en eksamen, eller efter du har mistet en stor kunde i dit firma er – hvordan vil du rejse dig og kan du lappe på skaderne, så du ikke går helt ned eller mister for meget tid eller penge.

Nogle af dem jeg arbejder mentalt med, skal arbejde med at re-fokusere på målet, selv om de lige har fået en mavepuster. Det kan være rytteren på hesten der lige er blevet smidt af hesten, den studerende der er dumpet sit bedste fag og har en ny eksamen to dage efter eller har svært ved at finde motivationen i deres valg af studie.

Du skal vide om du får lyst til at droppe det hele, gå væk fra det eller om du kan sunde dig, re-fokusere og finde din indre vilje, motivation og det drive der skal til for at rejse dig igen. Du kan også spørge dig selv om…har du noget valg? Oftest har vi ikke så mange andre valg end at vende blikket fremad og lære af vores fejl.

Evaluering og perspektivering er vejen tilbage

Jeg erkender at nederlag kan være svære at sluge, og du bør give dig selv tid til at være skuffet, bitter og ærgerlig. For er du ikke det, har det måske ikke betydet nok for dig at tabe, fejle eller misse et godt resultat.

Men det må ikke æde dig op, så du stagnere i selvmedlidenhed og bliver et offer.

Gennem evaluering kan du se på hvad der gik godt og hvad der gik skidt og HVORFOR begge dele var som de var.

Netop dit hvorfor bliver læringen af dit sidste resultat. Det er her kendsgerningerne åbner sig for dig. Du ved hvad du kan gøre godt igen og hvad du må arbejde med. Vær ærlig og tag det ind, så du ikke lukker øjenene for dine fejl, men tag også ind de gode ting, du kan og har gjort.

Er du helt nede over et resultat, kan perspektivering måske få dig til at løfte hovedet igen. Rent mentalt skal du op i helikopteren, og se det lidt fra oven. Måske skal du vende det med dine nærmeste, et mennesker tæt på dig eller en professionel. Perspektivet kan give dig fornyet håb og din egen værdighed tilbage, efter en ordentlig omgang prygl af livet, studiet eller din sport.

Gå lidt væk og få selvtilliden igen

Her til sidst vil jeg råde dig til at tage lidt væk, måske nogle timer eller dage. Gå en lang tur, gå i biografen eller tag 2-5 dage fri og se det som en investering i fornyet gejst og mærk langsomt at selvtilliden vender tilbage. Måske skal du æde din stolthed lidt og være klar til igen at gå ud i verden og sige: Her kommer jeg og jeg tør godt igen.
Når du går lidt væk fra det hele, er det også nemmere at tage beslutninger. Du må aldrig tage en beslutning, lige efter et nederlag eller fiasko. For der vil de fleste af os, aldrig turde at prøve igen. Så ingen hurtige beslutninger når du stadig føler dig lidt forslået.

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO