ALARM: Håbløst bagud og bange for at misse deadline? 3 råd til den optimale slutspurt
ALARM: Håbløst bagud og bange for at misse deadline? 3 råd til den optimale slutspurt
Tiden er fløjet af sted, og nu sidder du i suppedasen med en halvfærdig opgave, der skal afleveres til deadline lige om lidt. Sådan her griber du processen an.
Skrevet af Michèle Licht, Cand.pæd. i pædagogisk psykologi.
Tag et valg, og stol, på at du nok skal nå deadline
Sidder du med en snært af usikkerhed i forhold til, om der er andre udveje? Det er der i givet fald, men tag et valg, og beslut dig for, hvad du gør.
Hvis du vælger at tage kampen op, så skal du allerede nu acceptere, at det er et vilkår, at du har x antal dage til at blive færdig med din opgave. Brug derfor ikke unødig energi på at ærgre dig over, at du ikke er længere i processen eller få dårlig samvittighed over, at du ikke har nået at skrive mere. Det er et faktum, og nu skal du se fremad.
Læs også artiklen: 3 gode øvelser, når du rammes af en skriveblokering.
For at sikre at du får det maksimale ud af tiden op mod deadline har jeg samlet 3 gode råd, som kan være med til at give dig den mest optimale slutspurt.
#1 Se skriveperioden som en træningslejr
Det første råd handler om at gribe din skriveproces an på samme måde, som hvis du tog på træningslejr.
Formålet med træningslejen er, at give dig de mest optimale rammer, så du bedre kan fokusere og yde dit maksimale. Træningslejen er derfor også kendetegnet ved en høj grad af struktur og et ensformigt dagsprogram.
Selvom dette kan virke stramt og kedeligt, kan vi omvendt konstatere, at det virker, og det sikrer din effektivitet og produktivitet.
Samtidig er målet jo heller ikke, at du bliver beriget med sjove dage, hvor du ikke føler dig træt. Målet er, at du bliver den bedste version af dig selv, så du præsterer dit ypperste og afleverer det bedste produkt, som du overhovedet kan.
Opskriften på en fokuseret dag på træningslejr:
- Stå op og få morgenmad.
- Gå i gang med dagens program, som du i forvejen har et overblik over.
- Pause hver time i 10 minutter: Gå rundt, hop, få frisk luft, stræk dig, drik noget vand.
- Frokost kl. 12.00 til 13.00: Du kan bruge din time på at spise, sove, løbe eller slappe af.
- Fokus fra kl. 13.00 til 18.00: HUSK, pauser.
- Aftensmad: her taler vi ikke om junkfood, men om god mad til din hjerne.
- Tag 1 time mere efter aftensmaden: Lav herunder gerne en plan for dagen i morgen.
- Slap af med noget, der gør dig glad.
- Gå i seng og sov omkring 5-9 timer.
#2 Sørg for, at eliminere unødige forstyrrelser og digitale distraheringer
Det andet råd ligger i forlængelse af idéen om at se skriveperioden som en træningslejr. Det er nemlig vigtigt for din træning – i dette tilfælde din skriveproces – at du får elimineret dine forstyrrelser, så du får skabt de bedste betingelser for fokusering og fordybelse.
Forstyrrelser gælder både i forhold til din familie, venner og bekendte, men det kan også være digitale distraheringer fra mails, Facebook, Snapchat, Instagram osv.
To-do-liste så du undgår forstyrrelser – brug 10 minutter til hvert punkt:
1) Informér din omgangskreds ved eksempelvis at sende en sms ud til din nærmeste familie og venner, hvori du kort beskriver, hvad det er for en situation, som du står i lige nu, og hvad det konkret betyder.
2) Tjek din kalender og eliminér alt, hvad der elimineres kan. Overvej ganske nøje, og spørg dig, selv om de givne aftaler, arrangementer og aktiviteter i din kalender bringer dig tættere på målet, eller om det i højere grad står i vejen for, at du kan komme i mål til tiden.
Effektuér eventuelt de nødvendige aflysninger med det samme i stedte for at trække beslutningen i langdrag – det gavner hverken dig eller din proces.
3) Skab nye digitale vaner ved at beslutte dig for, hvornår og hvor meget tid du må bruge på eksempelvis de sociale medier.
Her kan det også være en god idé at hjælpe dig selv på vej ved at sætte forhindringer op undervejs, så du undgår at falde tilbage i velkendte og gamle vaner.
Læs mere om: Så meget smadrer din mobilafhængighed din indlæring og koncentration
Slå eksempelvis notifikationer fra på din telefon, slet nogle af dine app’s for en periode, og gør det til en vane at sætte mobilen på flightmode, når du begynder dagens arbejde.
#3 Sammensæt dit hold
Af erfaring ved vi, at du er bedre hjulpet, hvis du allierer dig med et hold af hjælpere, som kan støtte dig på vejen mod deadline.
Det er dig, der sidder og skriver på din opgave, men du kan få brug for at trække på de ressourcer, som du har til rådighed rundt omkring dig. For at sikre at du står stærkest muligt kan du med fordel gøre følgende:
Overvej, udvælg og kontakt de personer i dit netværk, der kan hjælpe med:
- Moralsk og mental opbakning – vælg én person, som du har respekt for, og som er empatisk, lyttende og rummelig. Du har brug for denne person, når du mister modet eller begynder at tvivle.
- Praktisk hjælp og støtte – vælg én eller flere personer, som med glæde vil give dig en hånd med hverdagens praktisk gøremål, såsom indkøb, madlavning og tøjvask.
- Sparring og faglig udfordring – vælg én person, som kan give dig faglig sparring i løbet af processen, hvis du går i stå og oplever tvivl eller andre faglige udfordringer.
- Korrektur – vælg én person, der kender til akademisk arbejde, som kan give konstruktiv kritik og har tid til at læse korrektur til sidst.
Har du brug for at vi hjælper dig helt i mål inden deadline?
Sidder du stadig med følelsen af, at processen op mod aflevering virker uoverskuelig? Du kan allerede i dag skrive til os og få en snak om, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe dig videre og få dig i mål til tiden. Du kan kontakte Thomas på thomas@spine.dk eller Tine på tine@spine.dk.
Vi hjælper en masse studerende fra hele landet, og du har mulighed for enten at booke en tid på vores kontor i Aarhus eller vi kan tage samtalen online.
Det er helt op til dig, hvad du foretrækker, men det er altid med det samme gode resultat.
[contact-form-7 id=”5123″ title=”contact 3”]