Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!
planlægningsværktøj

Fra tidsoptimist til tidsrealist – med det mest brugte planlægningsværktøj

Elsker du at lave to-do-lister med dagens opgaver, men oplever du ofte, at du bliver frustreret og stresset sidst på eftermiddagen, når du stadig mangler alt for mange punkter på din liste?

I denne artikel vil jeg fortælle dig hemmeligheden bag, hvordan dine to-do-lister bliver mere effektive – og ikke mindst realistiske.

Af stressrådgiver og studiecoach Tine Persson.

De klassiske fejl, som mange begår

Rigtig mange af os har uendeligt lange to-do-lister med opgaver, som skal nås, men de færreste af os har sat os ned og prioriteret og estimeret hver enkelt opgave.

Alle opgaver kan ikke være lige vigtige, og det kan variere meget, hvor lang tid hver enkelt opgave tager at lave.

Nu får du et wake-up call

Derfor skal du starte med at estimere, hvor lang tid hver enkelt opgave cirka vil tage at lave. Selvom det virker lidt svært at vide på forhånd, så kom med et slag på tasken.

Når du har skrevet alle opgaverne ned, lægger du dine estimeringer sammen og realitetstjekker, om der er tid nok til at nå alle dagens opgaver. Hvis ikke må du allerede nu (ned-)prioritere nogle af dem.

Dette kan du gøre ved enten at sætte mindre tid af til, hvor lang tid den givne opgave maksimalt må varer eller ved slet og ret at skærer nogle opgaver helt fra.

40 % af din tid går med afbrydelser, pauser og frokost

Selvom du måske ikke føler, at du har hang til overspringshandlinger, så sørg altid for at lægge en buffer ind til uforudsete ting, såsom telefonopkald, mails og toiletbesøg.

I gennemsnit bruger vi 60 % procent af en studiedag på koncentreret arbejde og fordybelse, mens den resterende tid går med afbrydelser, uforudsete ting og pauser. Dette er du derfor nødt til at tage højde for i din planlægning.

Hvis du sidder i læsesalen fra kl. 09 til kl. 17 og vil gøre dig forhåbninger om at nå igennem din to-do-liste, bør du derfor ikke planlægge, hvad der svarer til 8 timers arbejde. Planlæg i stedet i underkanten af 5 timers arbejde, og se om denne estimering ikke også passer på dig.

 Vil du have fuldt udbytte af din to-do-liste?

Når du planlægger og prioritere dagens opgaver, bør du også tænke ind, hvornår på dagen du er mest oplagt til at løse forskellige typer af opgaver. Er du mest produktiv og får noget fra hånden om morgenen og læser mest koncentreret om eftermiddagen, eller omvendt?

For at få mest ud af din to-do-liste bør du derfor planlægge og prioritere de forskellige typer af opgaver på den tid af dagen, hvor det giver mest mening, og hvor der er størst udbytte for dig.

Overordnede to-do-lister gør opgaverne uoverskuelige

Forskning viser, at overspringshandlinger i allerhøjeste grad skyldes, at vores opgaver er for overordnede og dermed bliver uoverskuelige at gå til. Derfor skal du sørge for, at dine punkter på to-do-listen er specifikke og handlingsorienterede.

Lad mig give dig et eksempel. Hvilken opgave synes du virker mest overskuelig

Eksempel 1: Forbered til undervisning i morgen.

Eller er det:

Eksempel 2: Læs kapitel 2 i kompendium.

– Download øvelsesspørgsmål fra BlackBoard

– Skriv spørgsmål til studiegruppemøde

– Gennemlæs noter fra forelæsning d. 20. november

– Bestil ’studiehåndbogen’ på bibliotek.dk

Pointen er

At du i eksempel 2 ikke er i tvivl om, hvad du skal gå i gang med. Så selvom det måske virker banalt, vil de konkrete opgaver give dig et bedre arbejdsflow, og du vil derfor udnytte tiden mere effektivt. På den måde når du i mål med din to-do-liste.

Du kan gøre det selv, eller vi kan hjælpe dig nemt og effektivt

Vi ved, hvordan du med flere enkle værktøjer får mest muligt ud af dine læse- og skrivedag, og vi hjælpe dig med at skabe de mest effektive studievaner allerede i morgen.

Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig, så kontakt os på info@spine.dk , eller ring på tlf. 40 44 65 51.

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO