Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!

8 ting du skal gøre, før din læseperiode starter, og 1 ting, du ikke må gøre til eksamen

Ét ord har de dygtigste studerende til fælles. De, der gang på gang gør det godt til eksamen. Kig dem over skulderen og lær af de bedste til din næste eksamen.

Det gamle ordsprog “Forberedelse er halvdelen af arbejdet” er måske din nøgle til en god læseperiode.

Du skal tænke dette ord, og du har ændret syn på læseperioden for altid

Det skal du af én årsag og på grund af ét ord, der gør hele forskellen: FORBEREDELSE (og det er ikke kun at læse, sorry). Det er her, du kan spurte forbi mange andre studerende, som lidt halvt ubevidst gør sig klar til de næste uger eller måneder. Ved at planlægge og forberede dig på de mange uger med læsning og klargøring til dine eksamener kan du få en endnu bedre karakter, end du plejer. Vi lover det, for vi ser det igen og igen med dem, vi coacher.

Tænker du én af disse tanker, kan du med fordel får vores eksamenstræning

Det er ikke varm luft, vi blæser i hovedet på dig

Artiklen bygger på vores 13 år lange erfaring med eksamenstræning til elever og studerende. Det er ikke kun selve dine karakterer, du kan forbedre, men også din oplevelse af, at mestre denne præstation af en læseperiode bedre. Du kan få et boost af selvtillid af en anden verden. Er du klar?

Det er i detaljen, successen gemmer sig før eksamen

En træner sætter ikke bare noget træning i gang med sin atlet, byggelederen begynder ikke bare at råde opgaver ud til håndværkerne, og generalen skriger ikke bare ”Aaaangribbbbb”.

Sådan slipper du for eksamensangst

 Alle tre forbereder sig i detaljer, og det er der flere gode grunde til:

  • Den, der er forberedt, har minimal spild af ressourcer
  • Den, der er forberedt, undgår spildtid og fejl dispositioner undervejs
  • Den, der er forberedt, kender de svære perioder i processen
  • Den, der er forberedt, er langt mere effektiv og målrettet
  • Den, der er forberedt, går til opgaven med meget mere selvtillid og motivation

Her er de 8 punkter, du skal have helt styr på inden din læseperiode starter:

Punkt 1: Du skal være mentalt og fysisk stærk, når læseperioden starter

Når den intense læseperiode starter, må du ikke være flad på batterierne eller bare ønske, at det skal overstås. Derfor skal du for alvor starte på at tænke i restitution, få de gode sovevaner, spise, som du ved, du bør gøre og måske skrue lidt op for den fysiske træning. Det kræver meget af hjernen og kroppen at skulle holde fokus og sidde stille så mange timer under læseperioden.

Igen og igen ser vi studerende spilde deres potentiale, fordi de løber tør for energi.

Punkt 2: Du skal være ærlig overfor dig selv – Hvad vil du opnå til din eksamen?

Du behøver ikke tænke, at du er en elitestuderende. Det eneste, jeg ønsker for dig, er, at du er bevidst om de valg, du tager i læseperioden. Hvor meget orker du at sætte ind, har du viljen, når dagene blive ens, og du bliver testet på din udholdenhed. Når du ved, hvad du vil opnå til eksamen, orker du også at holde fokus på, hvad der skal til for at nå dit mål.

Prøv at lave et drømmemål (måske 10), et realistisk mål (kunne være 7) og et acceptabelt mål (måske 4). På den måde føler du, at du bedre kan lykkes, fordi det ikke er på en knivsæg, du bevæger dig af succes eller fiasko.

Sådan klarer de studerende vi hjælper sig til eksamen

Punkt 3: Pas på, hvad der springer op på ryggen af dig og stjæler dit fokus

Alle gør det. Alle bliver overfaldet af det. Jeg taler om overspringshandlinger. Du ved, du burde læse mere, men du bliver revet omkuld af Netflix. Du træner lidt mere, eller du sover for lang tid. Du skal vide, hvornår du mister motivationen, hvor lang tid du kan læse eller skrive, før du skal holde en pause.

Vær beredt, når overspringshandlingen tilbyder dig et hvil, et lille pusterum. Sig nej tak, og vælg selv, når du holder bevidste pauser.

Punkt 4: Gør dig klar til at opsøge fejl og finde dig selv på kanten af komfortzonen

De fleste studerende undgår at lave fejl, både til undervisning, i læsegruppen og under eksamen. De undgår at satse, turde at være sårbare og søge at blive endnu klogere på deres felt. Hvorfor? Fordi det i dag handler om at ligne en, der har styr på sit shit. Men du bliver kun endnu bedre, hvis du tager en chance til undervisning, rækker hånden op, og satser for at blive endnu klogere og mere klar til eksamen.

Punkt  5: Afstem forventninger med dit sociale netværk

Har du studiejob i Føtex, spiller du fodbold, eller har du forældre, der bor langt væk? Uanset hvad, så er læseperioder mere intense, mere ensformige og kræver mere af dine ressourcer, end hverdagen gør. Så flyt dine vagter på arbejde, spring en kamp over, hvis du kan, og fortæl dine forældre, at du også er der efter dine eksamener. Skab plads og ro omkring dig selv.

Du kan ikke være der for alle lige nu, og den afgrænsning bør du lave.

9 ting, der ødelægger din eksamen, og 9 råd, så du lykkes

Punkt 6: Få styr på, hvad der gik godt og skidt til sidste eksamen

Det er formålsløst at opstarte en ny læseperiode, hvis du ikke ved, om det er den rigtige vej, du går. Læser du på den bedste måde, øver du dig optimalt nok til hver eksamen, skal du undlade noget denne gang, eller har du brug for at tilføje noget, der kan sikre dig den bedste eksamen. Den, der får succes, er den, der har evalueret sine fejltagelser.

Spørg dig selv: Hvad fungerede super godt i læseperioden sidst, hvad skal jeg ikke gøre igen, og hvad kunne jeg måske prøve denne gang? Så er du allerede 100 meter foran mange andre studerende, der bare bevidstløst læser og læser, som de plejer.

Punkt 7: Husk, den lille forskel hver dag i læseperioden

Står du op, drikker masser af kaffe, undlader at gå i bad og spiser 5 timer efter, du er stået op. Eller står du op et par timer, før du starter med bøgerne, løber en tur, går en tur, spiser en rolig morgenmad og forkæler dig selv, inden du åbner bøgerne. Det er den lille forskel, du gør hver dag, der gør, at du mærker en forskel og ved, at du er på rette vej.

Hvilken lille forskel vil gøre gøre i morgen allerede?

Punkt 8: Tal pænt til dig selv, allerede nu

Måske kan jeg ikke bevise, at du får en høj karakter, måske kan jeg ikke love dig, at læseperioden bliver bedre end sidste gang, og jeg kan slet ikke forestille mig, at de fleste studerende tænker på, at dette er vejen til at bibeholde glæden og motivationen. Men du skal peptalke dig selv allerede nu, fortælle dig selv, at du godt kan det her, at du kommer igennem ved at holde fokus på det væsentlige, og du fortjener at være på præcis det her studie.

Det er nu, du skal stå op for dig selv og ranke ryggen. Du er klar, du har lysten, og du ved, du går hele vejen.

1 ting, du slet ikke skal gøre under læseperioden

Du skal under ingen omstændigheder tro på alle dine tanker under læseperioden. Slet ikke de negative. Du ved ikke, om dine tanker er sande, og hvad hvis du kom til at tro på dem. F.eks. at du tvivlede på dig selv, at du tænker negativt om dig selv, at du faktisk troede på, at det ikke kommer til at gå.

Det er den MENING og BETYDNING, du tillægger dine tanker, der afgør, om du spænder mentalt ben for dig selv.

Du skal kun iagttage dine tanker, sige ”pyt”, ”hej” eller ”stop”. De negative tanker må ikke få overtaget i læseperioden. Ikke hvis de kommer, men når de kommer, så er du parat. Ingen dårlige tanker skal få dig ned med nakken.

Og det er lige her, vi er hamrende gode til at få drejet dine tanker i den rigtige retning.

Vil du have total ro på din læseperiode og være mentalt glad, klar og den bedste version af dig selv til din næste eksamen?

Så lad os hjælpe dig. Vi står klar til at booke din første samtale og give dig vores velafprøvede metoder, der igen og igen får elever og studerende til at folde sit fulde potentiale ud til eksamen.

Skriv til tine@spine.dk, eller ring til hende på 4044 6551, og book din første tid.

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO