Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!
studietvivl

5 mulige årsager til studietvivl – og hvordan du kan lærer at give slip på din tvivl

5 mulige årsager til studietvivl – og hvordan du kan lærer at give slip på din tvivl

studietvivl

Tiden er kommet, hvor du skal til at starte på et nyt semester eller en ny videregående uddannelse. Måske endda dit drømmestudie. Det er fedt. Og dog.

For som tiden nærmer sig, er der også noget inden i dig, der vokser: En tvivl. ”Har jeg nu også valgt rigtigt?”

Din tvivl skal ikke ses som et tegn på, at du er en fiasko. Det skal hellere ses som et symptom på, at der er noget i dit liv, du skal opdage og finde en løsning på. 

Fem mulige årsager til din studietvivl

Ud af alt den tvivl, du opbygger inde i dig selv omkring dit studie, afføder du også en tvivl på dig selv. Er jeg god nok? De andre er sikkert bedre end mig. Jeg har alligevel ikke rigtig noget at tilbyde på det studie, osv. 

Nr. 1: Du mangler tro på egne evner

Måske bærer du rundt på en dårlig erfaring med at gå i skole, fordi du måske er blevet mobbet eller har haft dårlige erfaringer med at indgå i undervisningssammenhænge. 

Disse ”spøgelser” kan friste dig til at tage forskud på sorgerne, hvilket er med til at stresse dig yderligere omkring det at skulle starte på et nyt studie – for”hvad nu hvis…?” 

Du skal have genopbygget dit selvværd og prøve at finde tilbage til svaret på, hvorfor du søgte ind på dit studie i første omgang. 

Læs også: Personlig krise eller sygdom i familien – bestå din eksamen nu.

Nr. 2: Der er noget ude fra, der påvirker dig

Hvis du har et nært familiemedlem – en forælder, søster, bror eller bedsteforælder – der er ramt af sygdom eller som på anden måde er stærkt udfordret, kan det også være med til at påvirke dine evner til at holde dig fokuseret på dit studie. 

Det er normalt at føle sig udfordret på sit arbejde, studie, hvis der er udfordringer på hjemmefronten. Men det kan tit være nødvendigt at lære sig selv at være til stede i nuet. Kort sagt handler det om at kunne lukke op og ned for sine mentale kasser. 

Nu er jeg på arbejde, så nu er det her, jeg lægger mit fokus. Når jeg kommer hjem, kan jeg lægge mit fokus på det, der rører sig der. 

Nr. 3: Du mangler stadig at få strukturen på plads 

På trods af ikke overholdte afleveringsfrister og generelt manglende struktur gennem folkeskolen og gymnasiet, har du nu besluttet dig for, at den skal have hele armen, hvad struktur angår. For nu er du jo startet på en videregående uddannelse.  

Det lyder som et godt mål, der bestemt kan realiseres. Men hvisstruktur altid har været en by i Rusland for dig gennem dit tidligere skoleliv, kræver det, at du bliver bevidst om det, så du kan sætte ind lige netop dér. 

Nr. 4: Du er for ambitiøs 

Man kan nikke genkende til at have haft en ambition om, at skulle læse alt, hvad læses kan i tiden op til studiestart. Der er bare tit noget, man glemmer, når man sætter sig sådan et mål:  

Du er startet på en videregående uddannelse. De næste år vil du møde undervisere, der hver især lever og ånder for deres fag og som er klart indstillet på at lære fra sig. Det afspejler sig tit i et pensum, der er fyldt til bristepunktet med kapitel efter kapitel, der skal læses op til diverse forelæsninger. 

Lyt til denne: Lær at bryde vaner.

Det er er derfor væsentligt, at du er i stand til at prioritere, og at du er i stand til at være realistisk omkring, hvad du kan rumme. 

Læs, så du formår at have en overordnet forståelse omkring, hvad kapitlerne forsøger at lærer dig. Tag nogle kortfattet noter, der kan hjælpe dig med at holde fast i den forståelse af kapitlerne. 

Husk, at det, du har læst, også vil blive gennemgået på forelæsningen. Det er desuden ikke meningen, at du efter skole skal bruge resten af døgnets timer med næsen dybt begravet i bøgerne. 

Nr. 5: Du mangler energi.

Når man går på en videregående uddannelse er det vigtigt at holde fast i sig selv. Studiet skal ikke dominere den, vi er. Derfor er det vigtigt at stille sig selv spørgsmålet: Hvad giver mig energi? 

Hvis man skal kunne begå sig i et krævende og udfordrende studiemiljø, er det vigtigt, at man er i stand til at søge hen mod noget, der kan hjælpe en med at genfinde energien. Et sted, hvor man kan få lov til at restituere. 

Det er ikke så vigtigt, hvorvidt det er det at træne, være sammen med sine venner/veninder, sin kæreste eller familie. Det vigtigste er, at du kan mærke, det giver dig en fornyet energi, så du er i stand til at holde gejsten omkring dit studie. 

Skal vi hjælpe dig til at håndtere din studietvivl? 

Vi hjælper studerende med alle typer af personlige livskriser, familieforhold, der enten er akutte eller længerevarende. 

Fælles for vores klienter er, at de får nye mestringsstrategier til at være i det liv, de har lige nu og klare deres studie. 

Skriv til tine@spine.dk,og spørg, hvordan vi også kan hjælpe dig. Vi kan samtidig finde en tid til dig snarest muligt, så du består de eksaminer, du står overfor. 

Hvem er vi på klinikken? 

SPINE har siden 2005 haft fokus på unges mentale trivsel. VI har speciale i unge, studerendes studieliv, og hvordan du er den allerbedste version af dig selv i det liv, du har. Med over 7000 timers individuelle samtaler bag os, trækker vi på årelangerfaring og har stor succes med vores metoder og tilgang til unge. 

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO