Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!

3 metoder andre effektive studerede bruger i eksamensperioden (Bruger du dem selv?)

3 metoder andre effektive studerede bruger i eksamensperioden (Bruger du dem selv?)

Alle 3 metoder bruges af de studerende, vi hver uge hjælper. De er forfinet og valideret gennem mange år, så de 100 % passer til din hverdag i eksamensperioder.

Af partner og psykoterapeut Tine Persson.

Fuldt fokus og fordybelse kræver forberedelse

Mange studerende bruger ikke den fornødne tid på mental forberedelse og mister dermed et værdifuldt overblik, inden de går i gang med deres eksamensperiode. Tiden er knap, men gennem  forberedelse kan du skabe et mentalt overblik og derved optimere din tid under eksamensperioden.

1. Metode: Lav et effektivt opgavesystem – Der virker.

For at kunne optimere din eksamensperiode har du brug for et effektivt opgavesystem, så du kan bevare overblikket over de mange opgaver i eksamensperioden.

Opgavesystemer kan tage sig ud på mange måder, og jeg vil præsentere dig for et konkret eksempel, som mange af vores studerende har succes med gang på gang.

Et enkelt og effektivt system

Opgavesystemet er enkelt og er bygget op af tre kolonner; opgave, kategori, deadline.

Hvordan laver du dit eget opgavesystem?

I den første kolonne noterer du løbende alle de opgaver, som du skal i gang med før eller siden. Det kan være alt lige fra at sende mail til din vejleder, læse kapitel 2 i grundbogen til at søge efter flere forskningsartikler til eksamensopgaven.

I anden kolonne noterer du, hvilken kategori opgaven hører under. Det vil sige, hvilken type af opgave er der tale om. Er det forberedelse, projektarbejde, læsning, aflevering, privat?

I sidste kolonne noterer du under deadline, hvornår opgaven senest skal være løst.

Du anbefales også: 4 suveræne studieteknikker

Gør det enkelt eller mere avanceret

Du kan også tilføje flere kolonner og dermed flere informationer, hvis du har behov for det.

Eksempelvis:

  • Tidsestimat: Hvor lang tid må opgaven vare?
  • Prioritet: Hvor vigtig er opgaven og hvor meget haster den?
  • Startdato: Hvornår planlægger du at gå i gang med opgaven?
  • Bemærkninger: Skal du bruge hjælp fra andre, materialer etc.?

Men husk, at være varsom med at gøre dit opgavesystem alt for avanceret. Al erfaringer viser, at jo mere komplekst du gør det, desto hurtigere dør dit system og motivation.

ØVELSE: Brug (sølle) 10 minutter til at få fuldt overblik – det virker altid.

Mangler du overblik over dine mange opgaver i eksamensperioden, så kom i gang allerede nu. Sæt uret på din mobil til at tage tid i 7 minutter. Tøm derefter dit hoved og skriv alle de opgaver ned, som du kan komme i tanke om.

Hvad vil du gerne nå i dag, i morgen, i næste uge og på længere sigt?

Når uret ringer, bruger du de næste 3 minutter på at tilføje en deadline og en kategori ud for hver opgave. Og værsgo: Nu har du en opgaveliste i et enkelt system, som du straks kan give dig i kast med!

Udover et overskueligt opgavesystem, har du også brug for en effektiv arbejdsdag, hvis du skal optimere din eksamensperiode. Derfor skal du være bevidst om, hvornår du arbejder bedst og dermed får mest ud af dit studiearbejde.

 2. Metode: Udnyt dine “flødetimer” – Hvornår er du mentalt knivskarp?

“Flødetimer” er et udtryk for den tid på dagen, hvor du arbejder allerbedst. På en almindelig arbejdsdag har du cirka 3-4 timer om dagen, hvor du peaker, men det er individuelt, hvornår disse 3-4 timer er placeret på døgnet.

Er du i tvivl om, hvornår på dagen du faktisk har din primetime? Afprøv aktivitetstrackeren, som du finder lige her.

Er du én af de morgenfriske typer, der sidder klar ved bøgerne allerede lidt i otte? Eller er du mere fokuseret hen under eftermiddagen og aftenen, når mørket begynder at sænke sig?

Dette bør du vide. For ved at kende dine flødetimer kan du planlægge det mest krævende og koncentrerede arbejde på den tid af dagen, hvor du er mest frisk og har mest energi.

På den måde optimerer du din tid og får med garanti også et større læringsudbytte.

Selvom du ved at benytte et effektivt opgavesystem, og ved at udnytte dine flødetimer, kan optimere din eksamensperiode, bør du også være skarp på, hvordan du håndterer afbrydelser og dette massive informationsflow, som du dagligt udsættes for.

Derfor får du som det sidste en vigtig metode, der lynhurtigt gør dig i stand til at håndtere både mange løbende informationer og daglige afbrydelser.

Andre læser: Studietvivl? Test dine studievaner

3. metode: 3G-metoden (Gør, gem eller glem)

Gøre, gemme eller glemme-metoden, som Line Ullmann står bag, er en enkelt spørgeteknik, som er udviklet til at minimere den mentale støj, som forårsages af de mange afbrydelser og informationer, som vi bliver bombarderet med hver eneste dag.

I alt sin enkelthed går metoden ud på, at når dit fokus forstyrres af den ene eller anden årsag, skal du stille du dig selv spørgsmålene:

  • Skal jeg gøre noget? (Er det nu eller senere?)
  • Skal jeg gemme det? (Er det en idé eller information?)
  • Skal jeg glemme det? (Skal det smides ud eller slettes?)

Vil du gøre det, glemme det eller gemme det?

Eksempelvis sidder du og arbejder på din eksamensopgave, da en FB-besked pludselig dukker op på din skærm. Én af dine medstuderende spørger, om du har fundet eksamensspørgsmålene på BlackBoard.

Afgør hurtigt med dig selv: Skal du gøre noget, skal du gemme noget, eller skal du glemme noget?

Beslutter du dig for, at det er noget, som du gerne vil gøre noget ved, så er næste skridt at afgøre, hvornår du skal gøre noget. Er det nu eller senere?

Idéen er, at du ved at benytte 3G-metoden sparer tid og energi, fordi du forenkler og forkorter beslutningsprocessen og derved også undgår, at de løbende afbrydelser distraherer dig mentalt, når du har brug for at arbejde fokuseret og koncentreret.

Er du ved at give op? Lad os hjælpe dig og få overblik på eksamensperioden og studielivet

Hver uge hjælper vi studerende med at genskabe deres prioriteter, overblik, indlæringsmetoder og samlet set få dem til at være glade for studielivet, mens de går til eksamen.

Ring til Tine Persson på 4044 6551, eller mail på tine@spine.dk.

Så kan vi hurtigst muligt finde en tid til dig, så du igen får de resultater, du fortjener.

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO