Skal jeg absolut være tilgængelig online 24/7? Få 3 råd til hvordan du siger fra på en respektfuld måde

Tilgængelig

Har du også oplevet, at din familie eller venner brokker sig over, at du ikke er tilgængelig og er svær at få fat i? Føler du, at du skal svare på dine beskeder med det samme? 

Artiklen er skrevet af stressrådgiver og studiecoach, Tine Persson.  

Selvom du har muligheden for at være tilgængelig online 24/7, er det også i orden at sige fra. I denne artikel har jeg samlet 3 råd, som du kan gøre brug af, hvis du gerne vil kunne koncentere og fordybe dig i studierne uden at have dårlig samvittighed over ikke at være online samtidig.

Problemerne ved at være tilgængelig 24/7

Forleden dag mødte jeg Louise som fortalte, hvor svært det var for hende, at hendes familie ikke forstod, hvorfor hun ikke var tilgængelig på sin telefon, når de havde behov for at komme i kontakt med hende for at lave en aftale.

Louise stod i lidt af et dilemma. På den ene side ville hun ikke skuffe sin familie ved ikke at svarer på deres beskeder med det samme, men på den anden side havde hun også rigtig svært ved at koncentrere sig om sit studie, når hun blev forstyrret af mails, beskeder og notifikationer fra sin telefon.

Andre studerende har læst denne: Så let ændrer du din ødelagte koncentration og dårlige hukommelse

Hun havde derfor taget konsekvensen, og valgt at facebook kun var forbeholdt weekender. På den måde fik hun frigivet mere tid i hverdagen til at læse, koncentrere sig og fordybe sig i sit medicin-studie.

Alligevel gik det hende dog på, at hendes familie havde så svært ved at acceptere, at hun ikke var tilgængelig 24/7.

Louises historie gav mig stof til eftertanke…

”Hvordan sikrer vi gode og fælles digitale kommunikationsregler, som tilgodeser og respekterer forskellige behov for henholdsvis at være online og offline?”

Herunder har jeg samlet 3 råd, som du kan gøre brug af, hvis du ligesom Louise har brug for at være offline en gang imellem:

1: Accept af at du ikke behøver være tilgængelig

Du er nødt til at indse, at mennesker har forskellige behov og derfor skal du også være lydhør over for dine egne behov. Selvom du kan være tilgængelig online 24/7, så er det ikke din pligt, og du har ret til at sige fra.

Har du læst artiklen? Sådan bliver du en kærlig egoist

Du skal lære at acceptere, at dine behov måske er forskellige fra din families, men det betyder ikke, at deres behov er vigtigere end dine!

Derfor er det også vigtigt, at du er tydelig i din kommunikation og at du sørger for at følge mit 2. råd:

2: Forventningsafstemning med din omgangskreds

For Louise handlede det i høj grad om, at få meldt ud på en respektfuld og kærlig måde, at det er ikke var dem som familie hun sagde nej til, men at det var telefonen hun sagde nej til.

Derfor skal du fortælle din omgangskreds, hvad grunden er til, at du ikke er online 24/7, og hvorfor du ikke reagerer på deres beskeder med det samme.

Årsagen kan være at du let bliver distraheret, har svært ved at koncentrere dig eller lære dit pensum udenad. Derfor vil det også være en hjælp for dig, hvis du kan lægge telefonen væk uden dårlig samvittighed.

Når du har præciseret årsagen for din familie, bliver det højest sandsynligt også nemmere for dem at sætte sig ind i, at det ikke er dem, som du fravælger eller siger nej til.

3: Autosvar på mail og ingen notifikationer 

Ikke alle i din omgangskreds er nødvendigvis informeret om dine digitale til- og fravalg, så gør dig selv en tjeneste, og lav et autosvar på din mail, så du med god samvittighed kan arbejde i ro og fred.

Du kunne f.eks. skrive:

Mange tak for din besked. Jeg har i øjeblikket kastet mig over bøgerne, men jeg er tilbage på mobilen i aften

Tak for din mail. Jeg er at træffe senere og vender fluks tilbage til dig

Jeg sidder med snuden i bøgerne, og tjekker derfor kun mails én gang dagligt, men lover at svare så snart jeg er færdig”

Du kan også undgå andre digitale distraheringer ved eksempelvis at slå notifikationerne fra på din telefon og på din computer.

Skal vi hjælpe dig med at skabe effektive studievaner?

Vi ved af erfaring, at rigtig mange studerende ikke får det optimale udbytte ud af deres mange timer foran bøgerne. Vi kan hjælpe dig, så tøv ikke med at kontakte os via mail på info@spine.dk eller ring på tlf. 40 44 65 51.

Vi glæder os til at høre fra dig!