Se restitution som en værdifuld investering – og ikke spild af tid

Restitution

Løber du stærkere og stærke for at nå alt det du skal på studiet? Har du kontant en følelse af dårlig samvittighed, fordi du føler at du altid er bagud? I denne artikel vil hjælpe dig med at skabe balance i dit studieliv, så du ikke risikerer at brænde ud midt i semesteret.

Af stressrådgiver og studiecoach, Tine Persson.

Du mangler både læsning, noter fra sidste forelæsning og du er heller ikke kommet i gang med at forberede oplæg til i næste uge. Spørgsmålet er, hvad du gør i denne situation…

  1. Løber du endnu hurtigere, fordi du øjner muligheden for, at det på sigt bliver bedre, hvis du bare lige får klaret det her?
  2. Prøver du at spænde ballerne, fordi du regner med at det kun handler om få ugers spidsbelastninger, som så viser sig at varer ved i flere uger og måske endda måneder?
  3. Har du svært ved at samle dig om opgaverne, fordi de er vokset dig over ørerne og virker uoverskuelige. Du prøver måske, men du føler dig drænet og tappet for energi?

Hvis du kan genkende dig selv i en af ovenstående beskrivelser, så har du en ekstra god grund til at læse videre.

Balancen mellem dine belastninger og dine ressourcer

En stor gruppe af studerende er i risikogruppen for at gå ned med flaget, fordi der i deres studieliv er en for stor ubalance mellem belastninger og restitution.

”Når summen af dine belastninger overstiger dine ressourcer, vil du opleve det som negativ stress”

(Thomas Pape)

Derfor handler det for dig om, at få skabt balance i dit system. Det kan du gøre på flere måder, og jeg vil herunder guide dig i de forskellige steps.

Step 1: Hvad nærer dig og hvad tærer dig?

Første step handler om bevidsthed. Du skal skabe bevidsthed om, hvad der dræner dig for energi og hvad der giver dig energi. Du skal andre ord have et nuanceret indblik i dit personlige energiforbrug og din personlige restitution.

Til dette får du en lille opgave, som jeg vil opfordre dig til at printe ud og udfylde allerede i dag. Det er gratis, og du finder vores opgave via dette link.

Step 2: Lader du dig selv fuldt op eller klatlader du kun?

Andet step handler om dit personlige energiforbrug. Når du har fået indblik og overblik over dit personlige energiforbrug, skal du nemlig lære at disponere din energi så du sikrer, at der hele tiden er strøm på dine batterier.

Har du læst? Husker du at fejre dig selv, når du har gjort det godt?

Ligesom du heller ikke kører fra Aarhus til København uden at tanke bilen, så skal du også disponere din tid således, at du har tid til at tanke op undervejs.

For at du lærer at sætte tid af til din restitution, vil jeg i næste step give dig en lille øvelse, som du kan prøve kræfter med.

Step 3: Hvor mange energipoint har du på kontoen?

Forestil dig, at du hver morgen har 20 energi-point stående på din konto – hvis du vel at mærke har fået en god nats søvn. Hvis du omvendt havde svært ved at falde i søvn og ikke føler dig udhvilet, så er det allerede tid til at justere resten af din dag.

For hver krævende opgave eller aktivitet trækker du energi-point på din konto, og det betyder at du skal holde øje med regnskabet for at sikre, at du ikke kommer i ubalance.

Andre studerende har også læst: Kickstart det nye semester med overskud

Som et eksempel. Hvis formiddagens forelæsning koster dig 12 energipoint, læsning på læsesalen koster 7 energipoint, og dit studiejob om aftenen koster dig 6 energipoint – så kommer der ubalance i dit energiforbrug.

Dette kan du imødekomme ved, at du indimellem også indsætter energipoint på din konto. Det sker hvis du eksempelvis planlægger og afsætter tid til aktiviteter eller fri leg, som tilfører dig energi på minimum 4 energipoint.

Et optimalt studieliv kræver restitution

Når du begynder at holde regnskab med, hvor mange energipoint du bruger i løbet af en almindelig studiedag, vil du hurtigt opdage, at du bruger rigtige mange ressourcer – også uden nødvendigvis at tænke over det.

Et godt studieliv i balance kræver dermed at du ved, hvordan du sikrer din optimale energidisponering, så der hver dag er ligevægt mellem dine belastninger og dine ressourcer.

Hænger din hverdag på studiet ikke sammen og føler du dig stresset?

Vi kan hjælpe dig med at skabe balance mellem dit studie- og privatliv, så du oplever en ny form for kontrol, balance, energi og glæde på dit studie.

Skriv mig en mail på tine@spine.dk eller ring på tlf. 40 44 65 51, hvis du har lyst til at høre mere.