Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!
koncentration

Ødelagt koncentration og dårlig hukommelse hos studerende – Så let er det at ændre og opnå wow- effekten.

Ødelagt koncentration og dårlig hukommelse hos studerende – Så let er det at ændre og opnå wow- effekten.

Én bestemt faktor går igen og ødelægger koncentrationen og hukommelsen hos de studerende vi møder på klinikken SPINE. Se hvilken hos 3 studerende.

Artiklen er skrevet af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape

Case 1: Mandlig studerende – 4 timer dagligt bruger jeg

Skal op til 2 reeksaminer, begge 3. forsøg. Det er alt eller intet nu, for ellers kan han ikke komme videre i praktik og hans uddannelse forlænges med 1 år – uden SU.

Jeg lider af ‘udskydelses-syndrom’, erkender den studerende. Jeg har mistet overblikket, lysten og troen på at det her kan lykkes. Det virker håbløst. Derfor forsvinder jeg ind i telefonen og spiller. Det er nemmere og giver mig ro i hovedet og kroppen. Tjek… ca. 28 timer om ugen med telefonen – primært til fis og spil.

Case 2: Kvindelig studerende – 4-5 timer dagligt bruger jeg

På papiret superdygtig studerende, hvor strukturen i studielivet og prioriteringerne sejler. Hun måler at hun bruger 4-5 timer dagligt på hendes telefon. ’Jeg læser artikler, jeg følger min arbejdsplads’ aktiviteter, jeg svarer på spørgsmål fra mine kunder’ (fitness).

’Jeg er rystet over at det er så mange timer’, må hun konstatere.

Ja, det er ca. 28-35 timer om ugen du bruger på din smarthphone og du klager over at du ikke kan fokusere og mangler timer i døgnet.

Case 3: Kvindelig studerende – 3 timer dagligt når jeg op på pr. dag.

Jeg ved jeg burde gå i gang med min rapport, for min vejleder har rykket for den. Jeg gør det bare mere og mere komplekst for mig selv, for at det skal være perfekt, siger den studerende.

Så du bruger i stedet ca. 21 timer om ugen på din telefon, konstaterer jeg overfor hende.

I alle tre eksempler, har én bestemt ting overtaget magten i deres liv

Deres smarthpone har overtaget rattet og styringen i deres liv. De er, hvad jeg vil kalde for en digitale junkier.

Altid ubevist på jagt efter et fix på din telefon
Et like, en kommentar, en smiley, ny sjov video, eller noget andet, der på et splitsekund kan pumpe dopamin ud i hjernen. Instant behagelighed, ro og afslappethed.

koncentration

Ingen kold tyrker her, i stedet tracker jeg deres adfærd og får dem til at måbe
Det giver ikke mening at give studerende en kold tyrker og forbud mod at bruge deres telefon – det udløser bare abstinenser, som en anden misbruger vil begynde at ryste og helt fixeret lede efter et skud, her dopamin.

Min fremgangsmåde til mere koncentration, fokus og bedre resultater
Ingen af vores klienter henvender sig til os for hjælp, fordi de ikke kan styre deres mobilforbrug.

De henvender sig fordi deres studieliv sejler, fordi de igen og igen dumper eksamener, fordi deres glæde og energi er forsvundet.

Vi bruger Level Up Your Studylife-metoden – den virker hver gang

Level Up Your Studylife består af tre faser. 1) Bevidsthed, 2) Ejerskab og 3) Handlekraft.

1. Fase (Her måber de studerene)

Jeg afdækker med den studerende deres liv, situation, adfærd, vaner og mønstre. Det giver den studerende og jeg et klarsyn på hvorfor situationen er som den er. Vi har skabt BEVIDSTHED.

Det er også i denne fase, hvor jeg tracker deres mobilforbrug i en uge eller to. Jeg har to apps jeg bruger til at afgøre om vedkommende er mobilafhængig.

Når vi åbner for mobilvanerne og kan se stastistikker og procenter, sidder den studerende og måber. ’Er det mig, der bruger min telefon så mange timer hver dag’, siger de.

Du ved det godt, men du har brug for at virke kontrolleret

Det er naturligt at mennesker underrapporterer når vi måler på adfærd og vaner. Også når personer der vil tabe sig, underrapporterer hvad de spiser. (men ingen er blevet tyk af postevand, salat og en lille is hver 2. måned.)

2. Fase (Her bliver de studerende stolte – ’så så man lige mig…’)

Anden fase af metoden er Ejerskab. Vi laver her i fælleskab nye vaner og mønstre som vi afprøver i dage eller uger.

Når de kommer igen på klinikken, kan vi direkte aflæse på deres mobiltrack-apps, hvor godt de har klaret sig. Og langt de fleste kommer ned på under en times mobilforbrug. (uden at savne det)

Og så kommer wow-effekten
Wow, siger den studerende. Jeg kan på 4-6 dage mærke at jeg er meget mere skarp i hovedet, jeg tænker bedre OG jeg kan fordybe mig. Jeg kan koncentrere mig igen.

3. Fase (Det bliver aldrig det samme igen-kraften)

Når den studerende igen og igen ser effekten af, at få regler for sig selv i forhold til mobiltelefonen, glider de helt automatisk over i tredje fase. HANDLEKRAFTEN.

Det er slut nu med at telefonen bestemmer over mig. Nu bestemmer jeg over den og jeg får mindre og mindre lyst til at sidde med den. Så klar er konklusionen for mange studerende, der erkender hvor lidt magt de har over deres telefonforbrug.

Skal vi sammen få styr på dit studieliv og genskabe din energi og fokus?

Vi kan også hjælpe dig og du er altid velkommen til at skrive til os og høre hvad vi tænker der kan gøres for dig. Du skriver bare til Thomas thomas@spine.dk eller til Tine, tine@spine.dk, så får vi styr på dit studieliv liv også.

BOOK ET AF FOREDRAGENE OM DIGITAL SUNDHED

FOREDRAG 1: Track, erkend og skab nye digitale vaner hos dig selv

Her stiller vi skarpt på unges digitale vaner og hvor let vi kan tracke deres mobilvaner.

Du præsenteres for en række analoge hjerneøvelser, som du kan anvende i dit arbejde, så de studerende får nye digitale vaner. Desuden får du også redskaber, som du kan bruge til at øge din fordybelse og koncentration.

Foredrag 2: Få kontrol over reptilhjernen og dopamin-junkien og nå de ting, der er vigtigst for dig.

Her fokuserer vi på mentale mesteringsstrategier, som kan være med til at sikre, at den studerende bruger sine mentale ressourcer på det, der er vigtigst.

Du får en lang række redskaber – herunder eksempelvis, øvelser til træning af viljestyrke og motivation. Metoder til håndtering af afbrydelser – fx ”Ugens vigtigste møde – med dig selv” og en app, der styrer din indlæringsevne bedst.

Book et foredrag eller workshop hos Thomas Pape, skriv til info@spine.dk

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO