Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!

Jeg er total trist – Nej du har bare flytte hjemme-fra-krise og ny på studiet

Jeg er total trist – Nej du har bare flytte hjemme-fra-krise og ny på studiet

Du kan være super trist og det kan give opture og nedture at være ny studerende og være flyttet hjemmefra. Du kan være skræmt over om du klarer det hele. Om du lykkes.

Af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape

Er du også en af de tusindevis af unge studerende der er ved finde en hverdag på en af de mange uddannelser rundt om i landet? For mange er det også starten på et voksenliv på eget værelse eller lejlighed – væk fra far og mor.

Tillykke, du har din første rigtige livskrise (omfavn den, kram den, kys den)

Lad det være sagt med det samme, det er helt normalt hvis du som studerende er meget spændt på at skulle flytte hjemmefra, måske til en helt anden by. Det er ikke noget man bare lige gør. Det er indenfor psykologien en af de første livskriser vi får som mennesker.

Det er vores helt konkrete løsrivelse fra mor og far

Derfor kan det også være en stor mundfuld at skulle flytte til en ny by, finde noget at bo i, finde sin plads på studiet, deltage i sociale arrangementer, få skabt nye venskaber og danne læsegrupper.

Føles din krop og hjerne som en soldat der er i krig?

Rent fysiologisk vil din krop opleve alle de nye forandringer, som små trusler mod din balance og trivsel, også selv om de er positive,. Det kan være derfor du bliver overvældet af følelser om aftenen, når du sidder stille på dit nye værelse eller i din dele-lejlighed. Og det kan være her, tanken på om du nu også kan klare det hele, kan komme. Du føler dig trist.

Negative tanker får dig til at overveje at droppe ud af studiet

Jeg har unge studerende som kommer på klinikken, som er fløjet fra reden og lige pludselig begynder at tvivle på om de nu også kan klare studiet og om de har truffet det rigtige valg af by. I nogle tilfælde skyldes det tidligere dårlige oplevelser med at være alene, at have rejst i udlandet og savnet blev for stort, eller der har været episoder på rejsen som knækkede troen og selvtilliden.

Få adskilt tidligere oplevelser og hvad der venter forude

Her er det vigtigt at få adskilt hvad der skyldes tidligere oplevelser og hændelser og så hvorfor du tænker sådan om dit nye liv og uddannelse. Mange gange er det de negative selv-devaluerende tanker, der får den studerende til at tvivle og i nogle tilfælde er klar til at springe fra studiestarten, også selv om der står en lejlighed klar i en af de store studiebyer.

Disse tanker kan sætte en stopper for dit studie

Tanker som ”Kan jeg trives i f.eks. København”, ”Har jeg taget munden for fuld med det her studie”, ”Min ambivalens er så stor, jeg frygter og glæder mig på en gang”, ”Får jeg overhovedet nogle nye venner i den nye by”. Alle disse tanker, kan være medvirkende til at tvivlen sniger sig ind, og lægger sig som en stor forhindring på vejen mod målet – drømmestudiet og den nye studietid.

Få styr på overspringshandlingerne

Det er naturligt når vi får negative tanker, at man kan opleve uro, tristhed, ondt i maven, irritation, søvnløshed eller indesluttethed. Disse symptomer vil du naturligt forsøge at dulme. Oftest bliver de reduceret gennem undgåelsesadfærd eller overspringshandlinger. Du lukker øjnene for problemet eller udfordringen, og imens nyder man roen i maven og i hovedet.

Overspringshandlingerne kan være:

Ikke at tale om udfordringen, se mere tv, læse nyheder på nettet flere gange dagligt, ikke at forholde sig til det, træne mere, være mere sammen med venner, tale mere med forældre. (Kan du genkende dig selv?)

Får du bevidsthed om de mekanismer der starter, når der tænkes på det nye studie, eller at skulle bo i en anden by, samt hvilke overspringshandlinger der træder i kraft og hvor du mentalt blokerer, har du mulighed for at stoppe mængden af overspringshandlinger og i stedet forholde dig konkret og handlingsorienteret til de nye udfordringer.

Løsningen er accept af de tunge eller negative tanker

Vejen til at turde at starte på det nye studie eller flytte til en ny by, går gennem bevidsthed, erkendelse og accept. En accept af at sådan er det lige nu, at det er helt naturligt og man kan handle sig ud af det.

Vejen til at have troen på at det nok skal gå, handler om accept af sine følelser, den uro der kommer og går når man tænker på fremtiden og om at være nænsom mod dig selv. Det betyder at du skal tillade, at du er lidt mere sårbar, at du tvivler lidt mere, at du taler og behandler dig selv pænt og ikke negligerer eller undertrykker de følelser du har.

Det kan være en stor lettelse at få sagt højt til f.eks. dine forældre hvordan du faktisk har det. Det at tale om det, kan aflaste nogle af tankerne du kan få og skabe perspektiv og handling på alle tankerne.

Tag en flyvetur

Samlet set er det en fordel at komme op i helikopteren og se det lidt fra oven, så overblikket genskabes og troen styrkes på at det nok skal lykkes.

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO