Artikler

Her finder du alt hvad du skal bruge!
Spiseforstyrrelse

3 kendetegn der definerer en spiseforstyrrelse

3 kendetegn der definerer en spiseforstyrrelse

Når maden tager magten: En spiseforstyrrelse kan være svær at blive klog på, men heldigvis er der hjælp at hente.I denne artikel får du 3 typiske kendetegn, der gør dig klogere på hvad det indebærer, at have et forstyrret forhold til mad.

Skrevet af Michèle Licht, Cand.pæd. i pædagogisk psykologi og frivillig rådgivningskoordinator i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS)

Rigtig mange mennesker har i dag et stort fokus på kost, krop, vægt og motion, men for en større og større gruppe af unge mennesker bliver dette fokus altoverskyggende i hverdagen.

80.000 unge er i risikogruppen

I en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed og Sundhedsstyrelsen anslås det, at 80.000 unge i alderen 16-19 år er i risikogruppen for at udvikle en spiseforstyrrelse i Danmark.

Spørgsmålet er, hvor grænsen går mellem det sunde fokus på krop og kost, og hvornår det tipper over, og bliver til en usund overoptagethed?

80.000 unge er i risikogruppen

Podcast: Hvorfor din jagt på at være god nok, kan udløse angst.

3 typiske kendetegn ved en spiseforstyrrelse

Som med alt andet er det en balancegang, men der er nogle typiske kendetegn, der går igen på tværs af de forskellige typer af spiseforstyrrelser:

1. Spiseforstyrrelsen hjælper dig til at håndtere følelser, forventninger og krav

”Jeg har styr på det”, sådan lyder det ofte fra studerende, som har et forstyrret forhold til mad.

Du oplever som udgangspunkt ikke, at du har et problem, fordi spiseforstyrrelsen har en vigtig og hjælpsom funktion i dit liv. Det bliver en måde, hvorpå du kan tackle svære følelser og udfordringer.

Samtidig fungerer den som et uundværligt redskab til at håndtere krav og forventninger fra omverdenen og fra dig selv.

Jeg har gennem mit arbejde f.eks. mødt mennesker, som oplever, at dét at løbe 100 km om ugen med et minimalt indtag af mad er gavnligt for dem, og de kan derfor heller ikke se, at de har et problem og har behov for hjælp.

2. En ambivalent følelse – det er din gode ven og din værste fjende

På den ene side har du et ønske om at slippe spiseforstyrrelsen, men på den anden side ønsker du at beholde den. Denne følelse af ambivalens kender du utvivlsomt, og det er også grunden til, at du udskyder at opsøge hjælp.

3. En ond spiral der påvirker dit hverdags- og studieliv.

Du kan forestille dig spiseforstyrrelsen som en snylter, der langsomt breder sig mere og mere ud i alle aspekter af livets arenaer.

spiseforstyrrelse

Det vil sige, at dine tanker om krop, kost og motion til sidst fylder alt i alle dele af din hverdag. Det er en ond spiral, hvor du får det dårligere og dårligere.

Artikel/Video: Bekymrer du dig nok om dig selv?

Lad ikke maden få magten – gør noget ved problemet

Det er faktisk også sådan, at jo længere tid du går med en spiseforstyrrelse uden at gøre noget ved det, desto sværere bliver det også at komme af med den igen.

Det bedste du kan gøre for dig selv – og for dine nærmeste – er derfor at tage det i opløbet. Det vil sige reagere på signalerne og opsøge hjælp inden alle de røde advarselslamper blinker.

Vil du have hjælp til at få mere glæde, overskud og energi i din hverdag på studiet?

Har du brug for, at vi hjælper dig med at håndtere de negative tanker, så du får en hverdag med overskud og energi til dine studier, så kontakt os på info@spine.dk Her kan du høre mere om, hvordan vi konkret kan hjælpe dig.

[contact-form-7 id=”5123″ title=”contact 3”]

Det koster ikke noget at spørge. Du kan gøre det lige her:

Spørg hvordan vi også kan hjælpe dig

3 gode grunde til at vælge os

7300 timer

Individuelle klient samtaler

4,7 ud af 5 point

Scorer Thomas som underviser

15 år

Har vi arbejdet med unge mennesker

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO