Tjek dine top 3 symptomer på stress – og se dem som dine allerbedste venner

Stresssymptomer

Stresssymptomer er ikke de samme fra person til person, men kender du dine egne stresssymptomer? I denne artikel får du et konkret redskab til at spotte dine egne symptomer.

Af stressrådgiver og studiecoach, Tine Persson.

Når indre og ydre belastninger overstiger dine ressourcer

”Stress er en tilstand, hvor ændringer, trusler og krav fra omgivelserne udfordrer eller overstiger vores evne til at tilpasse os, hvilket resulterer i psykologiske og biologiske ændringer, som kan have betydning for vores helbred”

(Lazarus & Folkmann)

Det betyder, at når de indre og ydre belastninger over tid overstiger dine ressourcer (fysisk, psykisk og socialt), så vil du opleve det som stress.

Har du læst? Se restitution som en værdifuld investering – og ikke spild af tid!

Typiske stresssymptomer hos studerende

Selvom det er meget forskelligt, hvilke stress-symptomer vi oplever, når vi er stressede, er der nogle symptomer ofte går igen fra studerende til studerende.

  1. Hukommelses- og koncentrationsbesvær: Når du belastes over lang tid (uger, måneder og år), vil specielt dit hukommelsescenter blive sårbart. Det er derfor, du vil opleve, at du har sværere ved at huske dit pensum, at du må læse den samme artikel igen og igen, at du glemmer aftaler, og at du kan koncentrer dig i kortere og kortere tid.
  2. Træthed og følelsen af udmattelse: Selv om du sover 8 timer, så er du ligeså træt som et alderdomshjem. Det er din krop, som fortæller dig, at du mangler restitution, og det er ikke noget, du kan indhente på en weekend – desværre.
  3. Indre uro og smerter: Selv om du sidder stille ved computeren eller ligger i sengen, så har du indre uro i benene eller hele kroppen. Dette er et tegn på at dit nervesystem er overgearet, eller at du trænger til at være fysisk – og ikke kun mentalt aktiv.
  4. Indesluttet og aggressivitet: Det er normalt, at man under stresspåvirkning ikke har så meget lyst eller energi til at være social. Man orker ikke fester eller at spise sammen med sin læsegruppe. Samtidig kan din lunte overfor andre mennesker også være kortere.
  5. Præstationsangst: Når du er mentalt belastet, er det naturligt, at din motivation og tro på dig selv bliver mindre. Det betyder, at du tror mindre på dig selv og på din egen dømmekraft, og du mister troen på, at du kan klare en eksamen.

Se symptomerne som dine bedste venner – de fortælle dig at noget er galt

Når du oplever symptomer på stress, så forsøger kroppen at fortælle dig, at der er noget galt og den beder dig om at reagere på det.

Problemet er bare, at rigtig mange studerende ikke kender deres egne stresssymptomer, undervurderer dem, eller af en eller anden grund helt overhører signalerne.

Andre studerende har også læst: Du er ikke egoist fordi du siger fra – sådan lærer du at sige nej!

For at kunne passe på dig selv og agere forbyggende, er det derfor rigtig vigtigt, at du er i stand til at spotte signalerne, så du kan nå at reagere og handle på dem i tide.

Test dig selv: Hvad er dine typiske top 3 symptomer på stress?

Via dette link finder du symptomskemaet: TRYK HER

Symptomerne er grupperet i henholdsvis fysiske, psykiske og adfærdsmæssige symptomer.

Det er meget individuelt, om man har flest fysiske, psykiske eller adfærdsmæssige symptomer, eller om man har en blanding af alle tre grupper.

Symptomerne på stress inviterer til forandring

Som nævnt tidligere er dine stresssymptomer en måde, hvorpå din krop fortæller dig, at du har behov for at ændre strategi. Reagerer du ikke, kan en ond spiral være startet, hvor du bliver mere og mere træt eller til sidst ikke tror på dit studie mere.

Skal vi hjælpe dig ud af den dårlige spiral og sænke dit stressniveau?

Som stressklinik har vi stor erfaring med at hjælpe studerede, der er ramt af stress. Vi kan hjælpe dig med at finde årsagen til dine stressreaktion og give dig konkrete redskaber til at sænke dit stressniveau, så du får motivation og energi til dit studie igen.

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for min hjælp eller har lyst til at høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig videre. Du kan ringe på tlf.  40 44 65 51 eller skrive til mig på mailen tine@spine.dk.