Husk at fejre dig selv, når du har gjort det godt? 8 idéer til fejring af dig selv

Fejre

Husker du at fejre dig selv efter en hård studiedag på læsesalen, når du har afleveret materiale til din vejleder eller når din eksamen er overstået?  

Artiklen er skrevet af stressrådgiver og studiecoach, Tine Persson

Ofte er fejring forbeholdt større begivenheder, såsom runde fødselsdage, aflevering af et stort eksamensprojekt eller din bachelor, men hvorfor ikke fejre dig selv og de små sejre undervejs på studiet?

Selvom det måske kan virke lidt overdrevet at fejre en hård læsedag, kan det faktisk være en idé, at du husker at fejre selv de små ting hverdagen og på dit studie.

Dette giver dig øget bevidsthed om din indsats, ihærdighed og arbejdsomhed, og du bliver du bedre til at værdsætte de ting, som rent faktisk betyder noget for dig og som gør dig glad.

Hverdagens små øjeblikke

Det handler i høj grad om at være tydelig omkring, at du gør noget andet, noget anderledes, noget der er godt for dig. Du skal lære at markere og gøre noget ekstraordinært ud af selv små ting i hverdagen – de små øjeblikke.

Det kan du gøre ved at starte med at stille dig selv spørgsmålet:

Hvad er funktionen af denne handling?

F.eks. hvad er funktionen af, at jeg netop drikker denne caffe latte?

Funktionen kan både være:

  1. Jeg fik lyst til en kop kaffe, så jeg købte en to-go på vejen og drak den hurtigt på vej mod min næste aftale.
  2. Jeg fik lyst til at købe mig en god kop kaffe, fordi det har været en lang og krævende dag på studiet. Derfor jeg sætter mig ned, nyder den friskbryggede kop kaffe og fejrer, at jeg faktisk kom igennem dagen og nu kan holde fri med god samvittighed.

Pointen er her, at det handler om, at du i højere grad bliver bevidst om og værdsætter, når du gør nogle gode ting for dig selv.

Værdsæt dét der betyder noget

I stedet for at kaste dig hovedkulds ind i sofaen foran netflix med en kæmpe pose matadormix efter en lang dag på studiet, så kan du øve dig i at værdsætte, at du har tid til at slappe af.

I begyndelsen kan du øve dig ved at iscenesætte din fejring, så du bliver mere opmærksom på, at du rent faktisk afsætter tid til at være stolt af din præstation eller din indsats.

Tænd f.eks. et par stearinlys på dit værelse eller i din stue, find et varmt tæppe frem, lav en kop te og anret en tallerken med snolder som du kan nyde, mens du nyder din ynglingsserie.

Har du svært ved at finde idéer til, hvordan du kan fejre dig selv i hverdagen?

Herunder har jeg lavet en liste, hvor du kan finde inspiration:

  • Nyd et glas vin sammen med én du holder af
  • Tag på brætspilscafe
  • Køb en lækker konditorkage og nyd den med en kop kaffe
  • Sæt dig og se netflix med en stor skål popcorn
  • Tag en tur på skøjtebanen
  • Lav lækker aftensmad sammen med din kæreste eller en god veninde
  • Tag et par venner under armen og gå en tur i skoven
  • Sæt lidt god musik på, sæt dig ned med et varmt tæppe og en god kop te

Andre studerende har også læst: