5 ting der stresser studerende i deres hverdag på studiet – Kan du genkende dig selv?

Stresset

Oplever du dit studie er blevet uoverskueligt og stresset? Nægter du at slappe af før alle dagens opgaver er løst? Har du følelsen af at løbe i et hamsterhjul?

Af stressrådgiver og studiecoach, Tine Persson.

Der er 5 fællestræk som går igen hos forskellige typer af studerende, som føler sig stresset på deres studie. Hvis du kan genkende dig selv, får du her de allervigtigste råd til at sænke dit stressniveau.

Fællestræk nr. 1: Du har (alt) for høje forventninger til studiet

Flere studerende har meget høje forventninger til deres studie og om de har valgt rigtigt. Ofte kan studerende have brug for en form for bekræftelse i forhold til at vide, at de har valgt det rigtige studie og at drømmejobbet står og venter på dem, når de er færdige med at læse.

Det er et behov, som kan være både præstationsfremmede, men ofte bliver det rigidt og hæmmende for den studerende. For det kan være svært at finde svar, når man lige er startet, og denne usikkerhed kan gøre en del studerende stresset.

Samtidig skal studielivet også gerne være den perfekte blanding af spændende og indholdsrige elementer, og det er vigtigt at alle parametre, såsom studiekammerater, faglige arrangementer, studiejob, sport og kæreste spiller maks. Det kan hurtigt risikere at blive et uopnåeligt glansbillede som den studerende søger at indfri eller leve op til.

Dette bør du gøre:

Afklar om det er det rigtige studie – for dig

Har du accepteret dit valg af studie og har du sat dig tilpas meget ind i, hvad studiet rummer, hvilke eksaminer og hvilke arbejdsområder du kan forvente at skulle varetage, når du er færdiguddannet? Det vil sandsynligvis give dig mest muligt ro i din hverdag under studiet.

Jeg oplever, at studerende i lange perioder tvivler på, om det er det rigtige valg, de har truffet, om studieretningen fører til job, eller om det er nødvendigt at tage udenlandske praktikperioder.

Er du i tvivl, vil det være mit råd, at du søger svar på dine spørgsmål f.eks. hos din studievejleder eller at du søger viden på nettet, så du mindsker din tvivl og bliver mere afklaret om dit studievalg.

Fællestræk nr. 2: Du vil inderst inde gerne gøre dine forældre stolte

Uanset hvor gammel du er, vil vi oftest gerne gøre vores forældre stolte. Et projekt som parallelt med studiet ubevidst kan komme til at fylde lige så meget som de største eksaminer.

De studerende har mange antagelser om, hvad deres forældre forventer af dem. Nogle er ubegrundede, mens andre er meget velbegrundede. Fælles for dem alle er dog, at forældres drømme, håb og ønsker for deres børn kan dræne den mest udholdende studerende.

Nogle studerende er dermed ved at knokle sig ihjel i jagten på at vise, at de dygtige nok, så deres forældre bliver stolte af dem.

Dette bør du gøre:

# Forventningsafstem med dine forældre

Selvom du muligvis har en masse mere eller mindre velbegrundede antagelser om, hvad dine forældre forventer af dig, så sørg for at afklare med hvem, hvad de helt konkret mener, hvis du føler det har indflydelse på dit studie og studieliv.

F.eks. har du måske hørt dem sige “at du skal bare gør dit bedste“. Men hvad betyder det helt konkret? Få dem til at præcisere, hvad de mener – er det indsatsen eller resultatet som de reelt fokuserer på? Spørg måske ind til hvad de mener med ordet “bedste”.

Fællestræk nr. 3: Du ved at erhvervslivet elsker ordet “talenter” og “de bedste”

En uddannelsesinstitution med respekt for sig selv afholder i løbet af et studieår et eller flere foredrag med besøg fra en af de succesfulde topledere, som repræsenterer en større privat virksomhed.

Gang på gang fortælles historien om, at ”i vores virksomhed ansætter vi fremtidens talenter. Vi ønsker at have studerende der kan levere toppræstationer, og vi er derfor kun på udkig de bedste af de bedste.”

Alle studerende kan ikke være de bedste, men skrækken for ikke at være god nok får mange studerende til at læse og studere så meget, at deres evne til at restituere forringes markant.

De studerende kæmper en urimelig kamp for at indfri de uopnåeligt høje forventninger og krav om de højeste karakterer, som potentielt kan sikre drømmejobbet… om 3 til 5 år.

Dettte bør du gøre:

# Sikre din restitutionen for det er vejen til at udnytte dit fulde potentiale og blive den bedste version af dig selv. 

Nogle studerende synes, at søvn er spild af tid, og derfor sover de kun 5-6 timer hver nat. Et ungt menneske på ca. 23 år har brug for omkring 8-9 timers søvn hver nat. Du kan altså hurtigt få et søvnunderskud på 10-15 timer om ugen, hvis du skærer ned på din søvn i håbet om at få flere timer i døgnet.

# Du skal fordybe dig mens du er på studiet.

Jeg oplever at mange studerende fokuserer for meget på prestigen ved at have et spændende studiejob. De går også efter studiejobs, som de i realiteten ikke har tid til eller bør hellige sig til i et stort omfang.

Det går ud over fordybelsen og forståelsen af dit pensum og jeg fornemmer at det bliver en ond cirkel.

Fællestræk nr. 4: Du føler at din uddannelsesinstitution spænder ben

Ulogiske studieplaner, løbende afleveringer og eksaminer, der ruller hen over de studerende hver 3. eller 5. måned indtil sommerferien endelig rammer, gør belastningen meget ujævn hen over et studieår.

Resultatet er studerende, der sjældent topper ordentligt på eksamensdagen eller oplever, at de er kampklar til et nyt semester med lyst til og motivation for ny viden.

Konsekvensen bliver, at de studerende går i et ”overlevelsesmode”. Selvom de fleste studerende på̊ den ene side ønsker, at gøre det bedst muligt på̊ deres studie, så er tiden og rammerne på den anden side ikke til det. Det kan udløse belastningsreaktioner og kan gøre, at en del studerende føler sig stresset.

Dette bør du gøre:

# Kend dine stress-symptomer, så du er i stand til at forebygge belastningsreaktioner.

For at kunne passe på dig selv er det rigtig vigtigt, at du er i stand til at spotte signalerne, så du kan nå at reagere og handle på dem i tide.

Derfor er det mit råd, at du sætter dig ned og finder ud af, hvad er dine top 3 symptomer på stress?

Fællestræk nr. 5: Du oplever andre studerende psyker hinanden på studiet

Sidste element, som gør nogle studerende stresset, har for mig været overraskende. Måske du allerede kender det fra dit eget studie, at en del af de studerende bevidst og ubevidst psyker hinanden gennem året og specielt under eksaminerne.

Facebook og i særdeleshed instagram bruges til at poste de lange løbeture, de økologiske langtidshævede boller (bagt kl. 06, inden man tog til i fitnesscenteret), og det flow man oplever, mens man sidder og skriver derudaf på sin eksamensopgave.

De sociale medier kan for nogle studerende påvirke deres selvværd så meget, at hvis de på forhånd ved, at de går en hård eksamensperiode i møde, så vælger de simpelthen at skære de sociale medier væk. Det påvirker dem for meget psykisk og det gør dem stresset.

Dette bør du gøre:

# Husk at de fleste mennesker kun poster glansbilledet af deres liv.

Hvornår har du sidst læst et post på et socialt medie, hvor en studerende skriver: Er lige stået op (kl. 11), er helt flad og trist. Tror ikke jeg er god nok til studiet? Nej vel, vi skriver og viser kun den mest postive vinkel på vores liv. Så husk, at alt hvad vi ser på nettet er nøje udvalgt og viser måske ikke reelt virkeligheden.

Kradser jeg lidt i overfladen hos de selv de mest tjekkede studerende, tumler de også med udfordringer eller problemer.

#Track dine digitale vaner med én af disse to app’s, der afslører om du er mobilafhængig

Selvom du måske ikke anser dine digitale vaner for at være problematiske, så vil du blive overrasket over, hvor meget tid du egentlig bruger din smartphone.

Ved at installere en af disser app’s der kan spore din digitale adfærd, kan du med øget bevidsthed for det første minimere dine digitale distraheringer og dermed frigive flere timer hver evig eneste dag.

For det andet kan du samtidig også undgå den uhensigtsmæssige påvirkning fra dine medstuderende, som på ingen måde er gavnlig, hvis du for fremtiden vil undgå at føle dig stresset.

Trænger du til at få sænket dit stressniveau og blive glad for studiet igen?

Jeg sidder klar til at hjælpe dig, så du igen kan få mod, motivation og troen på dit studie. Du kan som altid kontakte mig på tlf. 40 44 65 51 eller skrive en mail til tine@spine.dk.