5 øvelser så du bliver en super lytter – hørte du det?

Lær at lytte, så du forstår hvad der bliver sagt

 

Har du slet ikke hørt hvad der blev sagt? Hvorfor lyttede du ikke til mig? Jamen det er altså blevet sagt, hørte du ikke det?

Kan du genkende dig selv – vi mister mere og mere evnen til at lytte og du skal være meget opmærksom, hvis du ikke skal blive en ”handicappet lytter”. Men du får også 5 øvelser øger din evne, så du bliver en super lytter.

60 % af kommunikation er lytning – men du fanger kun 25 %

Faktisk er hele 60 % af vores kommunikation med andre aktiv lytning. Desværre er det kun 25 % af det vi lytter til, vi egentligt lytter til. Så vi mister store mængder af nuancer, detaljer og informationer, fordi det er så svært for os at lytte opmærksomt.

Disse filtre slører din evne til at lytte ordentligt

Uden at vi tænker over det, så har vi flere filtre, der slører den gode lytning og du mister vigtig information og forståelse for hvad der bliver sagt.

Disse lag skal kommunikation igennem

  • Kultur (både miljøer og nationaliteter)
  • Sprog
  • Værdier (hvad oplever vi som vigtigt)
  • Overbevisninger (tanker der hæmmer vores forståelse)
  • Attitude (åbenhed, lukkethed)
  • Forventninger
  • Intentioner

Alle disse lag og filtre kan give misforståelser og dårlig lytning. Så vær opmærksom på hvilke filtre du måske er særligt hæmmet af. Specielt er vores overbevisninger og måder vi oplever verden på, årsagen til at vi mange gange mister forståelsen for hinanden.

Første lille øvelse

Vi fornemmer rumlige fornemmelser via lytning. Prøv at lukke øjnene og lyt til hvor stor, det rum du er i opleves. Det er rumresonansen fra væggense som giver dig fornemmelsen af størrelsen. Du kan også fornemme hvor mange mennesker der er i rummet, ved at lytte til de små lyde vi hver især laver.

Da vi begyndte at skrive, mistede vi også evnen til at lytte

Historisk set er der flere faktorer til, at vi ikke lytter så godt mere. Specielt da vi begyndte at skrive på papir, var det ikke nødvendigt at lytte så intenst mere – vi kunne jo læse det også. Senere kunne vi optage lyd, høre det igen. Dermed mistede vi intensiteten og nærværet i lytningen – vi kan jo bare høre det igen. Og i dag laver vi video, så kan vi se og høre det igen og igen.

Du er blevet din egen lydbobbel

I dag bliver du tæppe bombet med lydkilder fra biler, cykler, mennesker, internettet, radio og tv. Det kan være svært at finde stilhed og måske bare lidt ro. Derfor vælger flere og flere at vælge deres egne lyde, de tager høretelefoner på.

Konsekvenser er bare, at vi forholder os mindre og mindre til hinanden, vi går glip af værdifuld lytning og dermed forståelse og indlevelse.

Medierne er nødt til at skrige dig ind i hovedet

Støjniveauet og stimuli er i dag så højt, at medierne også må gå hårdere til værks, for at få din opmærksomhed. Overskrifter på artikler skal være mere støjende, f.eks. Alt er slut nu, Dette er farligt, Chok – dette så du ikke…osv. osv.

Fordi det skal være så voldsomt at få din opmærksomhed, mister du også evnen til at fange de små signaler, de små nuancer og vigtig information fra mennesker som ikke ”råber” dig ind i hovedet.

# Aktiv lytning skaber forståelse

5 øvelser der vil øge din aktive lytning

  1. Stilhed: Afsæt 3 minutter hver dag til at nulstille dit øre. Skab rum for stilhed eller ro i 3 minutter og mærk hvordan du igen kan høre stilheden.
  2. Mixer pulten: Når du er i støjende miljøer (kantine, åbne kontorer), så forsøg at adskille alle lydkilderne fra hinanden, lyt til printeren, kaffekopper, samtaler, fødder der går). Du kan også lave øvelsen ved en sø eller i en skov.
  3. Elsk alle lyde: Hver mandag vil du være rummelig overfor alle lyde, din tørretumler, vækkeuret (den er svær), kaffemaskinen (den er let), døre der lukker), biler der kører.
  4. Fokus på dine filtre: Som tidligere beskrevet har vi mange filtre, at du i denne øvelse, øver dig på at have færre filtre, eller vælge andre til, end dem du plejer – f.eks. dine overbevisninger. Forsøg én dag at sætte dig i alle personers sted, så du ikke er forudindtaget.
  5. Bliv den bedste lytter: Denne model kan ledere, undervisere, studerende, venner og du blive en endnu bedre lytter af. Den hedder OVOS og står for:

Opmærksomhed (Vær nærværende og opmærksom)

Værdsæt (Nik, grynt – vis med din mimik og lyde at du lytter)

Opsummerer (saml op på det fortalte, så du viser at du lyttede)

Spørg (spørg nysgerrigt ind og forstå mere)

Vi skal leve for at lytte. På den måde kommer vi til at leve fuldt og helt. Og tager vi den helt store ønskehat på, så vil der måske ikke være så mange misforståelser, konflikter og uoverensstemmelser i din dagligdag og i vores verden.

Øvelserne og metoderne er fra international foredragsholder Julian Treasure og hans erfaring med aktiv lytning.

Tak fordi du lyttede til mig 

Adresse

Marselis Boulevard 1
8000 Aarhus C

Kontakt

T: 2894 5925
M: info@spine.dk 
CVR: 28447566

Copyright 2015-2020 © SPINE - INFO